Majetek státu a prostředky státního rozpočtu vynakládané na činnost zařízení ústavní a ochranné výchovy

12.2.2002 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 2001/13


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s majetkem státu, přidělování a použití prostředků ze státního rozpočtu vynakládaných na činnost zařízení ústavní a ochranné výchovy. Kontrolovaným obdobím byl rok 2000.

Kontrolovanými osobami byly MŠMT a vybraná výchovná a diagnostická zařízení.

Kontrolou byly zjištěny nedostatky zejména v následujících oblastech:

Účetnictví výchovných zařízení bylo neúplné. Některé účetní případy byly nesprávně zaúčtovány, zejména příspěvky na úhradu péče poskytované mládeži. Výchovná zařízení chybovala při odpisování investičního majetku.

Údaje o využití kapacity výchovných zařízení jsou neúplné, přesto byl ve školním roce 1999/2000 vykázán výchovnými zařízeními počet dnů strávených svěřenci ve výchovných zařízeních asi 66 % z celkové stanovené kapacity, která je u jednotlivých výchovných zařízení stanovena většinou na dolní hranici rozmezí daného vyhláškou o školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy a ochranné výchovy. Ve všech kontrolovaných diagnostických ústavech pobývali svěřenci déle, než vyhláškou stanovených osm týdnů.

Výchovná zařízení postrádají metodické řízení MŠMT. Z komplexní analýzy činností středisek výchovné péče, kterou zadalo MŠMT, vyplynuly mj. požadavky na stanovení standardů, aby se činnosti středisek výchovné péče nepřekrývaly s aktivitami jiných zařízení. Chybí pravidla pro správu finančních prostředků svěřenců, normy ošacení a osobního vybavení svěřenců a pravidla pro nakládání s ním.

tisk stránky