Hospodaření Státního ústavu pro kontrolu léčiv

12.2.2002 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 2001/11


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření Státního ústavu pro kontrolu léčiv s majetkem státu a s prostředky státního rozpočtu. Kontrolováno bylo období let 1999 a 2000. Ke zjištění návaznosti převodu majetku státu bylo prověřováno i předcházející období.

Kontrolovanými osobami byly Státní ústav pro kontrolu léčiv (dále jen „SÚKL“) a Ministerstvo zdravotnictví ČR (dále jen „MZ“).

V průběhu realizace akcí zahájených na základě schválených investičních záměrů docházelo u SÚKL ke změnám rozsahu staveb, termínů dokončení i jejich nákladů. To vedlo k nedodržení závazných ukazatelů, které stanovilo MZ, tj. ukončit předmětné investiční akce do konce roku 2000.

MZ nevěnovalo dostatečnou pozornost hospodárnému použití dotací poskytnutých SÚKL a dodržování podmínek pro jejich čerpání. V kontrolovaném období nezabezpečovalo kontrolu dodržování stanovených závazných ukazatelů programů reprodukce investičního majetku a nevyžadovalo na SÚKL dokumentaci závěrečného vyhodnocení dokončených investičních akcí.

Na základě zjištění NKÚ provedl SÚKL již v průběhu kontroly řadu opatření k odstranění některých nedostatků, např. přeúčtování nehmotného investičního majetku na správné účty, zavedení kartoték databází, řešení majetkoprávního vztahu k nemovitosti.

tisk stránky