Prostředky státního rozpočtu vynaložené na realizaci výročních zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000 v Praze

12.2.2002 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 2001/17


Cílem kontroly bylo prověřit využití prostředků vynaložených Ministerstvem financí ze státního rozpočtu na organizační zabezpečení uvedené akce a nakládání s majetkem po ukončení zasedání. Kontrolovanou osobou bylo Ministerstvo financí (dále jen „MF“). Kontrole bylo podrobeno období přípravy, realizace a vypořádání celé akce, jmenovitě roky 1997 až 2001.

Na realizaci organizačního zabezpečení výročních zasedání byly použity finanční prostředky účelově vyčleněné ze státního rozpočtu (prostřednictvím kapitol MF, MV a MO) i získané z ostatních zdrojů (příspěvky od ČNB, sponzorů a účastníků zasedání) v celkové částce přesahující 1 mld. Kč.

Z celkově použité částky 1 mld. Kč byly kontrolovány finanční prostředky v rozsahu cca 520 mil. Kč. Zjištěné nedostatky představovaly částky:

1. nedoložené hospodaření s věcnými dary v hodnotě 9 228 260 Kč,
2. ztracený majetek v hodnotě 3 681 825 Kč,
3. nesprávné účtování o majetku v hodnotě 13 003 813 Kč,
celkem 25 913 898 Kč.

Z kontrolovaného objemu finančních prostředků představovaly zjištěné nedostatky 5 %.

V souladu s organizačním zabezpečením výročního zasedání MMF a Světové banky byly kontrolou zjištěny u MF zejména tyto nedostatky:

  • MF nevěnovalo dostatečnou pozornost evidenci a ochraně majetku v průběhu zasedání;
  • v některých případech nebyla ze strany MF věnována dostatečná pozornost tvorbě smluv a uzavírání smluvních vztahů (např. v dokumentech souvisejících se státní zárukou nebylo řádně zajištěno sankcionování dlužníka při neplnění jeho povinností, některé smlouvy vykazovaly formální nedostatky apod.);
  • v uzavřených smluvních dokumentech týkajících se státní záruky na dostavbu a rekonstrukci KC MF nedodrželo důsledně konkrétní formu a rozsah předmětné záruky. Kromě toho nebyla dosud odpovídajícím způsobem zajištěna státní záruka, neboť zástavní smlouva nezahrnuje zhodnocení a rozšíření zastavovaných nemovitostí.

tisk stránky