Prostředky státního rozpočtu určené na vybrané podpůrné programy v zemědělství

13.2.2002 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 2001/07


Cílem kontroly bylo prověřit poskytování, čerpání a užití prostředků státního rozpočtu v roce 2000 na vybrané podpůrné programy. Kontrola probíhala v období od února do července 2001.

Oba kontrolované podpůrné programy (1.L. – Chov skotu, ovcí, koz a koní na trvalých travních porostech a 1.N. – Kompenzační platba) byly v roce 2000 zařazeny nově mezi podpůrné programy podle § 2 odst. 1 zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství.

U programu 1.L. bylo původním záměrem MZe omezení poklesu stavů krav a ovcí a omezení poklesu produkce telat v méně příznivých oblastech s nižší cenou půdy. Mělo jít o zvýšení stavů krav bez tržní produkce mléka a zvýšení stavů ovcí. Schválen však byl program, jehož účel byl definován jako restrukturalizace chovu skotu a podpora chovu ostatních zvířat na trvalých travních porostech.

Ze zpracované Analýzy dotační politiky Ministerstva zemědělství v roce 2000 však nelze zjistit, zda stanovený účel byl splněn, protože chybí porovnání početních stavů skotu, resp. krav, bez tržní produkce mléka i ostatních zvířat v roce 2000 s rokem předchozím.

Koncepce agrární politiky s podporou chovatelů všech plemen skotu a ostatních zvířat na trvalých travních porostech na pozemcích bez ohledu na cenu půdy nepočítá.

Program 1.N. – Kompenzační platba neposkytoval náhrady za újmy spojené s regulací trhu mléka, ale byl schválen jako úhrada za poskytování hodnověrných informací nutných pro zavedení objektivního systému mléčných kvót kompatibilního s pravidly EU.

Do programu se na základě dobrovolnosti přihlásilo z celkového počtu 3 916 chovatelů - výrobců syrového kravského mléka, kteří chovali minimálně pět krav, 2 474 chovatelů, tj. 63 %. Za poskytnutí informací o prodeji mléka jim bylo vyplaceno celkem 358 257 tis. Kč.

Získané údaje o prodeji mléka od příjemců přihlášených do programu potřebné pro zavedení objektivního systému mléčných kvót byly neúplné, v některých případech nesprávné.

MZe neprovedlo zhodnocení účinnosti podpůrného programu vyhodnocením získaných informací, jak je stanoveno v Zásadách, ani nezpracovalo analýzu tohoto programu v rámci Analýzy dotační politiky Ministerstva zemědělství v roce 2000 zaslané Ministerstvu financi.

Z celkového počtu 66 územních odborů MZe jich pouze 11 zadalo údaje o prodeji mléka získané od výrobců mléka za všech 12 měsíců roku 2000 do elektronické databáze, která byla poskytnuta Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu ke stanovení kvót.

V počítačové databázi byla uvedena hlášení i od těch žadatelů, kteří nesplnili podmínky stanovené Zásadami.

Nedostatky zjištěné u některých zemědělských agentur MZe, resp. územních odborů MZe, se nejvíce týkaly skutečnosti, že při ověřování správnosti údajů uváděných žadateli (příjemci) nezjistily neúplné nebo nesprávné údaje a podporu poskytly. Nedostatky však byly takového rázu, že nesprávně poskytnuté částky podpor se pohybovaly v řádu několika set až tisíců Kč.

tisk stránky