Finanční prostředky vynaložené na pořízení a technickou obnovu investičního majetku

19.9.2002 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 01/35


Cílem kontroly bylo prověřit použití finančních prostředků na pořízení a technickou obnovu hmotného a nehmotného investičního majetku u Ministerstva zemědělství.

Kontrolováno bylo období od roku 1997 do konce roku 2000, v případě věcných souvislostí i období předcházející.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zemědělství , Česká zemědělská a potravinářská inspekce Brno, Výzkumný ústav rostlinné výroby, Praha 6-Ruzyně a Výzkumný ústav živočišné výroby, Praha 10-Uhříněves.

K nedostatkům zjištěným při vynakládání finančních prostředků na pořízení a technickou obnovu investičního majetku ze strany MZe, VÚRV, VÚŽV a ČZPI patří zejména nedodržení časovosti, účelovosti a hospodárnosti při použití prostředků státního rozpočtu v 52 případech v celkové výši 27 568 tis. Kč, nedodržování limitů pro poskytování záloh dodavatelům. Uvedený nedostatek byl zjištěn v 9 případech, kdy celková výše neoprávněně poskytnutých záloh činila 8 999 tis. Kč.

K dalším závažným nedostatkům patří pořizování investičního majetku bez vyhlášení obchodní veřejné soutěže nebo zadání zakázky více zájemcům (podle III. části zákona o zadávání veřejných zakázek). Kontrolované osoby nevyhlásily ve 3 případech veřejnou obchodní soutěž a v 9 případech nepostupovaly podle třetí části zákona, přičemž pořídily investiční majetek ve výši 61 008 tis. Kč.

Rovněž byly zjištěny nedostatky týkající se nesprávného a opožděného vedení účetnictví o pořízeném investičním majetku. Dále byly zjištěny neprůkazné nebo vůbec neprovedené inventarizace. Kontrolované osoby účtovaly opožděně o investičním majetku v částce 39 891 tis. Kč a nedodržely účtovou osnovu a postupy účtování u majetku ve výši 13 384 tis. Kč.


JUDr. Jiří Drábek, člen Úřadu

tisk stránky