Prostředky státního rozpočtu určené k vrácení spotřební daně z olejů, paliv a maziv spotřebovaných v zemědělské prvovýrobě, lesních školkách a při výc

19.9.2002 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 01/37


Cílem kontroly bylo ověřit činnost Ministerstva zemědělství, finančních úřadů a žadatelů o vrácení spotřební daně v letech 2000 a 2001.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zemědělství včetně jeho organizačních složek – územních odborů, resp. od 1. 1. 2001 zemědělských agentur MZe v Českých Budějovicích, Chrudimi, Litoměřicích, Nymburku, Písku, Šumperku, Táboře, Znojmě a finanční úřady v Českých Budějovicích, v Chrudimi, Finanční úřad v Litoměřicích, v Nymburku, v Písku, v Táboře, v Zábřehu, ve Znojmě.

V kontrolovaném období byla zemědělcům vrácena na základě žádosti spotřební daň ve výši 2 224 827 tis. Kč. Kontrolované FÚ ve stejném období vrátily spotřební daň 190 675 tis. Kč. Kontrole bylo podrobeno 87 % vrácených finančních prostředků.

O vrácení spotřební daně požádalo více než 9 000 ekonomických subjektů provozujících rostlinnou výrobu a rostlinnou výrobu kombinovanou se živočišnou výrobou. Tyto ekonomické subjekty obhospodařovaly 76 % zemědělské půdy v ČR.

Subjekty, které obhospodařovaly lesní pozemky, o vrácení spotřební daně prakticky nežádaly, protože převážnou část lesních prací provádějí formou sjednaných služeb. S obhospodařováním zemědělských a lesních pozemků formou služeb není v systému vracení spotřební daně uvažováno. Z provedených lesních prací na 187 tis. ha v ČR byl uplatněn nárok na vrácení spotřební daně pouze u 0,35 % této výměry.

Pět kontrolovaných ÚO MZe, resp. ZA MZe nevedlo evidenci o přijetí a předání ověřených Přehledů, a proto nebylo možné zkontrolovat dodržení lhůty pro jejich včasné vyřízení.

Některé FÚ průběžně nekontrolovaly oprávněnost nároku žadatelů a případné nesrovnalosti vyrovnávaly až po uplynutí kalendářního roku.



MVDr. Rudolf Němeček, člen Úřadu

tisk stránky