Finanční prostředky vynaložené Všeobecnou zdravotní pojišťovnou České republiky na investice

27.9.2002 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 00/26


Cílem kontroly bylo prověřit použití vynakládaných finančních prostředků na pořízení hmotného a nehmotného investičního majetku Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR.

Kontrolováno bylo období od roku 1997 do konce roku 1999, v případě věcných souvislostí i období předcházející.

Kontrolovanou osobou byla Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky. Kontrolní akcí bylo ve sledovaném období prověřeno vynakládání finančních prostředků na pořízení investičního majetku ve výši 1 672 mil. Kč.

Limity nákladů na činnost VZP, kryté ze zdrojů základního fondu zdravotního pojištění a vypočtené v souladu s vyhláškami platnými v letech 1997 až 1999, umožňovaly podstatně vyšší čerpání finančních prostředků na činnost VZP i přesto, že rozhodnutím orgánů VZP byly objemy těchto prostředků sníženy. Ani snížené limity však VZP v uvedených letech nevyčerpala. Z toho důvodu se doporučuje, aby se Ministerstvo financí zabývalo otázkou reálného nastavení kalkulačního vzorce (§ 7 vyhl. č. 227/1998 Sb.) pro propočet limitu nákladů na činnost VZP, s cílem omezit možnosti případného nehospodárného nakládání s finančními prostředky, které jsou určeny především na všeobecné zdravotní pojištění.

VZP směnila v roce 1996 akcie akciové společnosti Preciosa Jablonec n./N. v nominální hodnotě 439 856 tis. Kč smlouvou uzavřenou s firmou Preciosa, s. r. o., Jablonec n./N. za veřejně neobchodovatelné dluhopisy této společnosti ve stejné nominální hodnotě. Dluhopisy prodala v březnu 1999.

V důsledku nehospodárného pořízení investičního majetku (zejména nákupy výpočetní techniky - komponentů informačních technologií) a skutečnosti, že pro VZP platila pouze vlastní pravidla pro výběrové řízení nikoliv zákon č. 199/1994 Sb., vynaložila o 16 900 tis. Kč více.

V obchodnězávazkových vztazích s firmou EPS nerespektovala VZP vždy ustanovení uzavřených smluv o cenách komponentů výpočetní techniky. Ceny dodávek upravovala o kurzovní rozdíly v rozporu se zněním kupních smluv. Z databáze jednotných celních deklarací vyplynulo, že firma EPS dovezla výpočetní techniku ze zahraničí v roce 1997 v ceně 1 077 tis. Kč a v roce 1998 v ceně 1 736 tis. Kč. Přitom uplatnila vůči VZP kurzové rozdíly z dodané výpočetní techniky v hodnotě 37 612 tis. Kč. VZP tak umožnila firmě EPS přijetí bezdůvodného plnění v částce 1 467 tis. Kč.

K nehospodárným nákupům výpočetní techniky docházelo především z toho důvodu, že do 1. 6. 2000 se na VZP nevztahoval zákon č. 199/1994 Sb., o zadávání veřejných zakázek. Do té doby postupovala VZP při výběru dodavatelů podle vnitropodnikových pravidel z roku 1995 s tím, že o schválení vítěze výběrového řízení rozhodoval ředitel VZP.

V letech 1997 a 1998 zaúčtovala VZP pořízení hmotného a nehmotného investičního majetku do neinvestičních nákladů ve výši 6 951 tis. Kč.

Na pořízení a rekonstrukci budov některých okresních pojišťoven VZP nebo jejich částí vynaložila celkem 185 mil. Kč, přičemž využití ploch těchto budov pro vlastní činnost bylo nižší než 50 %. Nevyužité plochy VZP za úplatu pronajímala.

JUDr. Jiří Drábek, člen Úřadu

tisk stránky