Majetek státu a finanční prostředky Národního muzea

12.2.2003 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 02/11


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s majetkem státu a s finančními prostředky pro zabezpečení činnosti Národního muzea a jeho vybraných organizačních jednotek. Kontrolováno bylo zejména období let 1999 – 200l, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo kultury a Národní muzeum, Praha.

Národní muzeum je státní příspěvkovou organizací, která hospodaří s majetkem v účetní hodnotě vyšší než 1 mld. Kč. Hlavním předmětem činnosti NM je správa rozsáhlého sbírkového fondu, jehož hodnota je nevyčíslitelná. Součástí sbírkového fondu NM jsou sbírky pěti organizačních složek NM – Přírodovědeckého muzea, Historického muzea, Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur, Českého muzea hudby a Knihovny Národního muzea.

Činnost NM je financovaná převážně z rozpočtové kapitoly MK (82 % v letech 2000 i 2001). Výnosy z vlastní činnosti tvořily především tržby ze vstupného. Hospodaření NM nebylo ze strany zřizovatele – MK ve sledovaném období podrobeno kontrole.

Nejzávažnější nedostatky zjištěné kontrolou NKÚ: ve vedení účetnictví, v provádění inventarizací a v použití účelově určených prostředků státního rozpočtu. Dále bylo zjištěno nedostatečné využití téměř dovybavených depozitářů v Horních Počernicích, jejichž výstavba byla ukončena v prosinci roku 2000 s investičními náklady cca 544 mil. Kč.

Kontrolou sbírkových předmětů u vybraných oddělení byla rovněž zjištěna závažná pochybení - stále přetrvává dlouhodobý nedůsledný postup při evidenci a inventarizaci a ne všem sbírkovým předmětům je zajištěna dostatečná ochrana. Některé předměty jsou uloženy v nevyhovujících podmínkách, záznamy o dočasném přemístění sbírkových předmětů nebyly vždy prováděny. Byly zjištěny případy, kdy NM nestanovilo pracovníka odpovědného za správu depozitáře nebo sbírkových předmětů.

Na základě nové zákonné úpravy přijaté v roce 2000 k ochraně sbírek muzejní povahy má MK vést centrální evidenci sbírek – CES. Dle zákona má být tato evidence veřejnosti přístupným informačním systémem, a proto byla uložena muzeím povinnost nahlásit MK ve stanoveném termínu sbírky ve své správě. NM v žádosti o zápis sbírky do CES uvedlo 3 173 345 položek sbírkových předmětů a MK vydalo dne 16. 7. 2002 osvědčení o zápisu do CES. Zákon nepožaduje, aby bylo ze strany MK ověřováno nebo jinak sledováno, zda počet nahlášených položek odpovídá skutečnému stavu. Vzhledem ke skutečnosti, že NM dlouhodobě nevedlo řádnou evidenci všech sbírkových předmětů, a s ohledem na to, že inventarizacemi dostatečně neověřovalo skutečný stav, žádost nemohla obsahovat spolehlivé údaje. Stav nepřesné evidence přetrvává dlouhodobě, nejméně od roku 1984, kdy NM provedlo pro MK pouze kvalifikovaný odhad počtu sbírkových předmětů.

JUDr. Eliška Kadaňová, členka Úřadu

tisk stránky