Hospodaření s prostředky poskytovanými ze státního rozpočtu na výstavbu „Vírského oblastního vodovodu“

12.2.2003 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 02/05


Cílem kontroly bylo prověřit vynakládání finančních prostředků státního rozpočtu při budování „Vírského oblastního vodovodu“.

Kontrolu provedla v období od března do září 2002 skupina kontrolujících NKÚ z územního odboru jižní Morava. Kontrolovaným obdobím byly roky 1994 až 2002, v případě věcných souvislostí i předchozí období. Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zemědělství a Vírský oblastní vodovod – sdružení měst, obcí a svazku obcí.

Výstavba byla zahájena v roce 1988 za tehdejších společensko-politických a ekonomických podmínek. V jejím průběhu došlo k významným změnám v rozsahu a způsobu financování stavby. Změnil se rovněž investor, ze státní organizace na nestátní subjekt – sdružení měst a obcí.

V průběhu výstavby došlo k řadě změn ve věcném obsahu, ve stanovení celkové výše investičních nákladů i v termínech dokončení. Nebyly realizovány všechny objekty zahrnuté v projektové dokumentaci a finančním projektu z roku 1995, přičemž vzrostly investiční náklady.

Na objekty rozestavěné do nabytí účinnosti zákona o zadávání veřejných zakázek nebyla provedena výběrová řízení. Investor hradil práce podle zjištěné skutečnosti se započítám prokázané inflace. V době účinnosti zákona byly zjištěny nedostatky při zadávání zakázek týkající se dodávek s cenou asi 23 mil. Kč. Nedostatky byly zjištěny v účtování o pozemcích a v jejich evidenci.

Nařízením vlády byl v roce 1994 vodovod prohlášen veřejně prospěšnou stavbou, přesto nebyly dořešeny majetkoprávní vztahy k nemovitostem dotčeným stavbou. Nezajištění zdrojů financování brání dokončení vodovodu v úseku Brno-Bosonohy – Moravany a připojení dalších obcí v úseku Vír-Čebín, a tím jeho plnému využití pro zásobování pitnou vodou zejména oblasti hořkých vod jižně od Brna. Zlepšení využití vybudované kapacity úpravny vody je provázáno s tvorbou finančních zdrojů pro splácení návratné finanční výpomoci ze státního rozpočtu a s výší ceny vody pro odběratele.

Úpravna vody ve Švařci byla vybudována na max. výkon asi 190 000 m3 za den. V době kontroly byla provozována pouze jeden den v týdnu. Výrazný nárůst dodávek vody se předpokládá až v letech 2007 – 2015. I potom bude úpravna vody využívána asi z 20 %.

Nebyl zpracován ucelený záměr, který by řešil rozvoj vodovodů ve velkém územním celku Brněnské sídelní regionální aglomerace a který by zabezpečil optimální funkce vodovodu v nových ekonomických podmínkách. Absence tohoto záměru neumožňuje objektivní hodnocení efektivnosti investiční akce, která byla částečně dokončena v intencích investičního záměru schváleného již v roce 1984.

Ing. Ladislav Zeman, člen Úřadu

tisk stránky