Majetek státu a prostředky státního rozpočtu vynakládané na činnost příspěvkové organizace Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra

12.2.2003 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 02/24


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s majetkem státu, přidělování a použití prostředků vynakládaných ze státního rozpočtu na činnost příspěvkové organizace Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra.

Kontrolovaným obdobím byly roky 1998 až 2001, v případě věcných souvislostí i předchozí období a období do ukončení kontroly.

Kontrolovanými osobami bylo Ministerstvo vnitra a jím zřízená příspěvková organizace Zařízení služeb pro Ministerstvo vnitra (ZSMV).

Kontrola hospodaření s majetkem státu a prostředky státního rozpočtu vynakládanými na činnost ZSMV prokázala tyto nedostatky:

MV nedostatečně usměrňovalo a kontrolovalo hospodaření ZSMV s rozpočtovými prostředky. Poskytlo ZSMV ke konci roku 2000 dvě dotace v celkové výši 27 mil. Kč na pořízení investičního majetku, přestože ZSMV mělo ve fondu reprodukce investičního majetku dostatek vlastních prostředků. ZSMV z těchto dotací mj. pořídilo 52 automobilů, jejichž nákup nevycházel z plánované obměny ani nebyl doložen naléhavou potřebou. Do vyúčtování dotací zahrnulo např. i výdaje, které byly v průběhu roku financované z fondu reprodukce investičního majetku.

MV nestanovilo ZSMV rozsah a podmínky hospodářské (jiné) činnosti. Využití kapacit především v ubytovacích službách a částečně i v autoopravárenství pro hlavní činnost nebylo plánovité. Nevyužité kapacity nemohlo ZSMV využít k hospodářské činnosti a snížit potřebu prostředků z příspěvku na činnost. V letech 1999 až 2001 ZSMV hradilo z příspěvku na činnost i část nákladů hospodářské (jiné) činnosti.

MV zavázalo ZSMV k činnostem, při nichž ZSMV nemohlo ovlivnit řádné hospodaření s majetkem. Vyčlenilo si u ZSMV pro svoji potřebu až 334 vozidel, která pak dostatečně nevyužívalo. Přestože ZSMV mělo volnou kapacitu ve vlastních autoopravnách, část oprav byla realizována v TOV Policie ČR, kterým ZSMV předávalo bezúplatně náhradní díly pořízené z příspěvku na činnost. MV uložilo ZSMV zahrnout do jeho majetku pořizovaný materiál radiokomunikačního systému PEGAS, který mu nenáležel a nehospodařilo s ním.

MV nedostatečně pečovalo o majetek rekreačních zařízení, který pronajalo. Při ukončení pronájmu převedlo bezúplatně movité věci nájemcům. Rekreační zařízení převzalo ZSMV, které muselo jejich vybavení znovu pořídit, v několika případech i koupit od bývalých nájemců.

ZSMV nezpracovalo pravidla pro vyřazování a prodej vozidel a jiného hmotného majetku. Přitom v letech 1998 až 2001 vyřadilo a prodalo 335 vozidel.

ZSMV při vedení účetnictví a provádění inventarizací nepostupovalo v souladu se zákonem o účetnictví. Účetní doklady a další písemnosti vzniklé z činnosti řádně nearchivovalo.

Vzhledem ke zjištěným nedostatkům by bylo účelné, aby MV zpracovalo rozbor, kterým by byl vyhodnocen ekonomický přínos zřízení příspěvkové organizace a který by sloužil jako zpětná vazba k optimalizaci činností ZSMV.

Ing. Ladislav Zeman člen Úřadu

tisk stránky