Prostředky státního rozpočtu poskytované lesnímu hospodářství

26.5.2003 - Tisková zpráva z kontrolní akce 02/26


Cílem kontrolní akce bylo prověřit hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu poskytovanými na vybrané úkoly lesního hospodářství.

Kontrolovaným obdobím byly roky 1998 až 2000.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zemědělství a 25 právnických a fyzických osob, z nichž jedna organizace byla v průběhu kontrolní akce zrušena.

Dne 1. 1. 1996 nabyl účinnosti zákona č. 289/1995 Sb., tzv. lesní zákon, který nově definoval podporu státu na hospodaření v lesích. Jednou z forem této podpory se staly přímé finanční příspěvky na hospodaření v lesích z kapitoly Ministerstvo zemědělství. Do konce roku 2000 bylo poskytovatelem příspěvků Ministerstvo zemědělství, od roku 2001 již kraje. V této kontrolní akci bylo dalším cílem prověřit poskytování příspěvků za období, kdy je poskytovalo Ministerstvo zemědělství.

Celkový objem kontrolovaných příspěvků činil u příjemců příspěvků 147 324 tis. Kč. Nedostatky byly zjištěny při použití příspěvků v celkovém objemu 11 238 tis. Kč, z toho neoprávněně použité nebo zadržené prostředky státního rozpočtu činily 2 050 tis. Kč.

Nedostatky zjištěné u poskytovatele příspěvků spočívaly zejména v nedostatečné kontrole přijatých žádostí.

Kontrolou bylo zjištěno, že někteří příjemci nepoužili prostředky státního rozpočtu v daném rozpočtovém roce, použili příspěvky v rozporu se stanoveným účelem nebo o tyto příspěvky žádali, aniž provedli příslušné práce.

Závazná pravidla upravující režim poskytování a čerpání příspěvků jsou v některých případech nejednoznačná.

MVDr. Rudolf Němeček, člen Úřadu

tisk stránky