Prostředky státního rozpočtu na realizaci Programu záchrany architektonického dědictví

26.5.2003 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 02/27


Cílem kontroly bylo prověřit vynakládání prostředků rozpočtové kapitoly Ministerstvo kultury na realizaci Programu záchrany architektonického dědictví.

Kontrolní akce byla provedena v období od června 2002 do října 2002.

Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo kultury a vybraní příjemci prostředků státního rozpočtu.

Nedostatky zjištěné u MK:

  • MK nehodnotilo všechny přijaté projekty a žádosti objektivní metodou stanovení významu a užitečnosti projektů určenou v Programu, neprovedlo výpočet hodnoticích koeficientů u 650 akcí obnovy, na které poskytlo finanční příspěvek 1 013 092 tis. Kč (tj. 75,9 % z poskytnutého finančního příspěvku z Programu celkem).
  • MK Komisi předkládalo neúplné seznamy všech řádně přijatých žádostí vlastníků s návrhem výše přiděleného finančního příspěvku. Komise tak nemohla ohodnotit celkem 275 žádostí, které nebyly v uvedených seznamech zahrnuty.
  • MK poskytlo finanční příspěvky na obnovu kulturních památek ve výši 144 872 tis. Kč i vlastníkům, kteří nesplnili podmínky stanovené v Programu, Pokynech a žádostech. MK nezavázalo příjemce k dodržování výše uvedených předpisů, proto z nesplnění podmínek stanovených v těchto materiálech nevyplývaly příjemcům žádné důsledky.
  • MK poskytlo příspěvkovým organizacím ve své působnosti finanční příspěvek z Programu ve výši 319 617 tis. Kč, aniž by jim v příslušných rozpočtových opatřeních stanovilo podmínky pro použití finančních prostředků.
  • MK v roce 2001 jako správce Programu nestanovilo v rozhodnutí o účasti státního rozpočtu na financování akce obnovy příjemcům finančních příspěvků závazné technicko-ekonomické parametry akce.

Nedostatky zjištěné u příjemců:

  • nedodržení časovosti, účelovosti a hospodárnosti při použití finančních prostředků státního rozpočtu u příjemců v 37 případech v objemu 17 694 tis. Kč;
  • nedostatky při zadávání státních zakázek podle zákona č. 199/1994 Sb. a ZŘS u příjemců v 50 případech týkajících se celkového finančního objemu plnění ve výši 230 842 tis. Kč (bez DPH). Příjemci např. uzavřeli smlouvy o dílo se zhotoviteli, jejichž výběr neprovedli zákonem stanoveným způsobem; uzavřeli smlouvu o dílo s pozdějším termínem dokončení díla, než bylo uvedeno v nabídce, nebo dříve, než byly vyhodnoceny předložené nabídky; nezabezpečili pro účely zadání veřejné zakázky zadávací dokumentaci, která by komplexně řešila obnovu a zachování kulturní památky; nevyloučili z další účasti na veřejné zakázce uchazeče, kteří neprokázali splnění kvalifikačních předpokladů; nedodrželi podmínku uchovávat dokumentaci o zadání, včetně podaných nabídek všech uchazečů po dobu pěti let atd.;
  • nesprávné vedení účetní evidence - příjemci finanční příspěvek z Programu v celkové výši 52 316 tis. Kč nevedli v účetnictví v souladu se zákonem č. 563/1991 Sb.;
  • nedodržení podmínek stanovených pro poskytnutí příspěvku z Programu. Příjemci v rámci obnovy realizovali i práce, které neměly povahu záchrany existence objektu; příjemce se nepodílel na financování obnovy vlastními prostředky; příjemce neoprávněně použil finanční prostředky z Programu na úhradu DPH.

Kontrolovaný objem finančních prostředků státního rozpočtu poskytnutých z Programu 26 kontrolovaným příjemcům činil 321 686 tis. Kč, kontrolou zjištěné nedostatky se týkaly celkem 75 694 tis. Kč, tj. 23,5 %. Dále byly zjištěny nedostatky při zadávání státních zakázek v celkové výši 230 842 tis. Kč (bez DPH).



JUDr. Jan Holeček, člen Úřadu

tisk stránky