Majetek státu a prostředky státního rozpočtu – kapitola Ministerstvo pro místní rozvoj

7.8.2003 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 02/08


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s majetkem státu, prostředky státního rozpočtu a ověřit správnost sestavení závěrečného účtu kapitoly 317 – Ministerstvo pro místní rozvoj jako podkladu pro státní závěrečný účet.

Kontrole byly podrobeny činnosti, které jsou předmětem účetnictví a které mají vliv na hodnotu testovaných konečných zůstatků v účetní závěrce k 31. 12. 2001 jednotlivých účetních jednotek v kapitole 317 v roce 2001, včetně souvisejících skutečností v účetních obdobích 1996 – 2000, a k datu mezitímní účetní závěrky k 30. 6. 2002.Tyto výkazy jsou podkladem pro sestavení závěrečného účtu kapitoly, státního závěrečného účtu a jeho hodnocení.

Kontrola byla provedena u Ministerstva pro místní rozvoj a organizací v jeho řídicí působnosti, organizačních složek státu Privum, rozpočt. org. správa a privatizace státního majetku /Mladá, Ralsko/, Ústav územního rozvoje a příspěvkových organizací Česká centrála cestovního ruchu, Centrum pro regionální rozvoj ČR.

U kontrolovaných osob bylo ověřováno, zda účetní závěrky věrně zobrazují majetek, závazky, vlastní zdroje, náklady, výnosy a výsledek rozpočtového hospodaření za rok 2001.

Nesprávnosti byly identifikovány dle jednotlivých položek účetních závěrek s ohledem na jejich obsahové vymezení dle zákona o účetnictví, a dle opatření Ministerstva financí, kterým se stanoví účtová osnova, postupy účtování, uspořádání položek účetní závěrky a obsahové vymezení těchto položek pro organizační složky státu, územní samosprávné celky a příspěvkové organizace.

Účetní závěrky, jež věrně nezobrazují skutečnosti, které jsou předmětem účetnictví, nejsou spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu kapitoly. Všechny uvedené zjištěné nesprávnosti u jednotlivých kontrolovaných osob (účetních jednotek) byly v závěrečném účtu agregovány v číselných sestavách.

Celková nesprávnost v závěrečném účtu činila 8 585 999,76 tis. Kč. Z toho:

  • celková nesprávnost ve výkazu Rozvaha u organizačních složek státu 7 942 753,94 tis. Kč;

  • celková nesprávnost ve výkazu o plnění rozpočtu u OSS 586 671,66 tis. Kč;

  • celková nesprávnost ve výkazu zisku a ztráty příspěvkových organizací 21 621,63 tis. Kč;

  • rozvahy příspěvkových organizací neuvedené v závěrečném účtu 157 029,53 tis. Kč;

  • zkreslení oproti účetní závěrce MMR 6 125 tis. Kč;

  • snížení celkové nesprávnosti ve výkazu o plnění rozpočtu u MMR o částku 128 202 tis. Kč z důvodu jejího správného uvedení v závěrečném účtu (na rozdíl od účetní závěrky MMR).

Vzhledem ke zjištěným nesprávnostem v účetních závěrkách je nezbytné, aby kontrolované osoby zabezpečily provedení odpovídajících oprav ve svém účetnictví, které by odstranily výše popisované nedostatky, a účetní závěrky tak mohly být relevantním podkladem pro sestavení závěrečného účtu kapitoly MMR.

Ing. Vedral, člen Úřadu

tisk stránky