Majetek státu a finanční prostředky – kapitola Úřad pro ochranu osobních údajů

7.8.2003 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 02/37


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s majetkem státu, prostředky státního rozpočtu a ověřit správnost finančních a účetních výkazů předkládaných Úřadem pro ochranu osobních údajů jako podklad pro závěrečný účet kapitoly.

Kontrole byly podrobeny činnosti, které jsou předmětem účetnictví, a které mají vliv na hodnotu testovaných konečných zůstatků účtů v účetní závěrce Úřadu pro ochranu osobních údajů v roce 2001 včetně souvisejících skutečností v roce 2000.

Celkové nesprávnosti v účetní závěrce k 31. 12. 2001 v údajích, které jsou předávány k další agregaci pro zpracování státního závěrečného účtu (dle vyhlášky o rozsahu, struktuře a termínech údajů předkládaných pro vypracování návrhu státního závěrečného účtu a o rozsahu a termínech sestavení návrhů závěrečných účtů kapitol státního rozpočtu a vyhlášky o způsobu, termínech a rozsahu údajů předkládaných pro hodnocení plnění státního rozpočtu, rozpočtů státních fondů a rozpočtů územních samosprávných celků.), byly zjištěny ve výši 687 538,50 Kč ve výkazu rozvaha a 186 480 Kč ve výkazu pro hodnocení plnění rozpočtu, tj. v celkové výši 874 018,50 Kč.

V souladu s doporučením standardů mezinárodní organizace nejvyšších kontrolních institucí byla nejvyšší možná míra špatné evidence stanovena ve výši 2 % z celkových výdajů kapitoly Úřad pro ochranu osobních údajů, které činily 46 010, 39 tis. Kč. Při aplikaci tohoto standardu tak představuje celková zjištěná nesprávnost v účetní závěrce k 31. 12. 2001 1,9 % z objemu výdajů a je tedy mírně pod horní hranicí doporučeného standardu.

Za pozitivní jev lze považovat výrazné snížení nesprávností v účetní závěrce za rok 2001 ve srovnání s účetní závěrkou za rok 2000, které svědčí o účinnosti průběžně přijímaných opatření k nápravě.

Ing. Vedral, člen Úřadu

tisk stránky