Plnění příjmů státního rozpočtu celními orgány

5.11.2003 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 02/21


Cílem kontroly bylo prověřit výběr cla, příslušných daní a celních poplatků včetně opatření proti daňovým únikům v oblasti cel, daní a ostatních poplatků a převod vybraných prostředků do státního rozpočtu.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo financí – Generální ředitelství cel (včetně vybraných celních úřadů) a Ministerstvo průmyslu a obchodu. Kontrolováno bylo období let 2001 a 2002, v případě věcných souvislostí i období předcházející.

Kontrolou byly zjištěny nedostatky v činnosti MF-GŘC, které přímo či nepřímo mají vliv na výši příjmů státního rozpočtu.

Kontrolované celní úřady porušily jednotlivá ustanovení právních předpisů tím, že:

  • umožnily vývoz zboží, které podléhá licenčnímu řízení, ve větším množství, než bylo povoleno v licencích, a to v roce 2002 u zlata celkem o 327 kg v hodnotě 106,6 mil. Kč;
  • nepožadovaly předložení licence u zboží podléhajícího licenčnímu řízení, a to např. při dovozu hutního materiálu do České republiky v roce 2002 nejméně u 2 139 t v hodnotě 39 mil. Kč a při vývozu zlata z České republiky za rok 2001 celkem u 230 kg v hodnotě 43,5 mil. Kč a v roce 2002 celkem u 218 kg zlata v hodnotě 45,6 mil Kč;
  • údaje vykazované MF-GŘC pro účely sledování vývozu dřeva nejsou věrohodné. V jednotlivých JCD na vývoz dřeva nebylo množství vyváženého dřeva uváděno v měrné jednotce stanovené pro tuto komoditu Celním sazebníkem pro rok 2002 (tj. v m3), ale v jiných měrných jednotkách (většinou v kg). MF-GŘC vykázalo celkový vývoz dřeva ve výši 26 156 124 m3, zatímco MPO povolený vývoz byl ve výši 2 286 811 m3;
  • nevyměřily penále nebo úrok z prodlení v případech, kdy nebyl dodržen splátkový kalendář, ve výši 270 270 Kč.

V důsledku výše uvedených pochybení celní úřady při propouštění licencovaného zboží a nedůsledné kontroly správnosti údajů v databázi jednotných celních deklarací neposkytovaly informace předávané MF-GŘC pravdivý obraz o vývozech a dovozech sledovaných komodit.

Přetrvávají nedostatky ve vedení evidence, zejména u nedaňových příjmů, v jejichž důsledku není možná důsledná kontrola správy pohledávek za nedaňové příjmy.

Finanční odbor MF-GŘC vede v rámci celé celní správy podvojné účetnictví. MF-GŘC nerespektovalo skutečnosti vyplývající z ustanovení právních předpisů, a to zejména zákona o účetnictví a zákona o správě daní a poplatků.

Byly zjištěny významné nedostatky v účetní evidenci pohledávek za příjmy z pokut a nákladů řízení. V důsledku těchto nedostatků nemá MF-GŘC správný přehled o výši těchto pohledávek, a tím je snížena účinnost jejich správy a kontroly. Účetnictví v tomto ohledu nepodávalo věrný a úplný obraz o skutečnostech, které jsou jeho předmětem. Inventarizace pohledávek z titulu neuhrazených pokut a nákladů řízení prováděné MF-GŘC v letech 2001 a 2002 nevedly ke kontrole a zajištění věcné správnosti účetnictví. Inventarizací zjištěné rozdíly za rok 2001 v hodnotě 11 770 tis. Kč a za rok 2002 v hodnotě 42 769 tis. Kč se do účetnictví nepromítly.

JUDr. Drábek, člen Úřadu

tisk stránky