Realizace Národního programu přípravy České republiky na členství v Evropské unii v resortu zemědělství

10.5.2004 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 03/09


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu určenými na realizaci Národního programu přípravy České republiky na členství v Evropské unii v resortu zemědělství a posoudit účelnost a hospodárnost vybraných projektů.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2001 a 2002, v případě věcných souvislostí i roky předcházející a část roku 2003.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zemědělství, Ústav pro hospodářskou úpravu lesů, Státní rostlinolékařská správa, Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky, Státní veterinární správa, Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy, Výzkumný ústav živočišné výroby, Ústav pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv, Státní zemědělská a potravinářská inspekce, Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Při realizaci Národního programu nebyly v některých případech stanoveny konkrétní činnosti nutné pro jeho plnění. Požadavky byly nadhodnocovány a určené finanční prostředky pak byly použity i pro účely, které s programem přímo nesouvisely.

Ministerstvo v průběhu let 2001 a 2002 nevydalo k ukazateli Národní program žádný interní předpis, kterým by stanovilo:

  • konkrétní výdaje, které měly být výdajem na Národní program, resp. které výdaje lze zahrnout do výdajů na Národní program,
  • metodiku sledování výdajů na Národní program,
  • pokyny k realizaci Národního programu (v některých případech ani nepověřilo příslušné organizační složky státu nebo příspěvkové organizace konkrétními úkoly v rámci Národního programu).

To bylo hlavní příčinou toho, že samy podřízené organizační složky státu a příspěvkové organizace resortu zemědělství z prostředků Národního programu financovaly i běžné činnosti, které zjevně nesouvisely se vstupem ČR do EU.

Specifický dílčí ukazatel státního rozpočtu „Výdaje na realizaci Národního programu přípravy ČR na členství v EU“ tak neplnil svoji úlohu.

Ačkoliv ministerstvo vynaložilo částku 123 026 250 Kč na projekt IACS, který měl být dokončen do 31. 12. 2002 a po vzájemné dohodě do 31. 5. 2003, nebyl systém ani do ukončení kontroly NKÚ (září 2003) ověřen a plošně zaveden.

Od roku 2003 již není Národní program sledovaným ukazatelem státního rozpočtu a nedokončené úkoly jsou plněny v rámci běžné činnosti resortu zemědělství.

Ing. Brandt, člen Úřadu

tisk stránky