Prostředky státního rozpočtu na podporu malého a středního podnikání

29.9.2004 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 03/24


Cílem kontrolní akce bylo prověřit poskytování, čerpání a užití prostředků státního rozpočtu na podporu malého a středního podnikání a provést vyhodnocení očekávaných přínosů.

Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo průmyslu a obchodu, Českomoravská záruční a rozvojová banka, a. s. a vybraní příjemci podpory.

Oproti stavu zjištěnému v předchozí kontrolní akci č. 98/32 „Podpora malého a středního podnikání poskytovaná prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky, a. s.“, došlo při tvorbě a schvalování jednotlivých programů, v přesnosti jejich obsahu, ujednáních mezi MPO a ČMZRB a smlouvách s příjemci podpor k určitému zlepšení. Zvýšila se účinnost kontroly prováděná MPO a ČMZRB včetně vymáhání pohledávek a sankčních postihů u příjemců podpor.

Ministerstvo průmyslu a obchodu nestanovilo cílovou úroveň, vyjádřenou relativně nebo absolutně, kterou by mělo malé a střední podnikaní dosáhnout. Při stanovení výše podpory v návrzích rozpočtu vycházelo ministerstvo ze svého hodnocení minulých let a souhrnu předložených požadavků.

Ministerstvo průmyslu a obchodu sleduje efektivnost u rozhodující části programů od roku 2001, doposud však nestanovilo kritéria pro její hodnocení. Chybí tak objektivnější základ pro posouzení opodstatněnosti programů (zejména poradenského charakteru) v systému malého a středního podnikání, případně pro návrhy změn v jednotlivých programech, které by měly zabezpečit splnění stanovených cílů při ekonomicky přijatelné efektivnosti programů.

V letech 1998 až 2003 bylo z veřejných zdrojů na podporu malého a středního podnikání uvolněno cca 12,4 mld. Kč. Podle hodnocení ministerstva podíl malého a středního podnikání na makroekonomických ukazatelích hospodářství ČR v uvedených letech kolísal a prakticky nevzrostl, přestože se roční zdroje podpory oproti roku 1998 více než zdvojnásobily. Reálná hodnota sledovaných ukazatelů malého a středního podnikání vykazovaná ministerstvem však měla rostoucí trend.

Rozhodující priority programů podpory malého a středního podnikání stanovené v politice podpory byly u kontrolovaných programů naplňovány. Programy obsahovaly náležitosti stanovené předpisy a jinými dokumenty, stejně tak jako smluvní ujednání mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu, Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou a příjemci podpor. O použití podpor pro jednotlivé programy rozhodovala především ČMZRB. Výběr projektů k podpoře prováděný ČMZRB byl transparentní.

V průběhu kontrolovaného období se financování programů malého a středního podnikání stalo méně závislé na prostředcích státního rozpočtu. Podíl „samofinancování“ a zahraniční pomoci se zvýšil od roku 1998 více než dvojnásobně a v současné době je z těchto zdrojů financována asi polovina poskytnutých podpor.

Ing. Brandt, člen Úřadu

tisk stránky