Dávky sociální péče osobám sociálně potřebným

7.1.2005 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 04/09


Cílem kontrolní akce bylo prověřit systém vyplácení dávek sociální péče osobám sociálně potřebným.

Kontrolovaným obdobím byl rok 2003, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující do ukončení kontrolní akce.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo financí, Ministerstvo práce a sociálních věcí Liberecký kraj, Ústecký kraj, Zlínský kraj a 19 vybraných obcí - obecních úřadů.

Na základě zjištěných skutečností lze systém hodnotit jako složitý, administrativně náročný, neodpovídající již zcela novým sociálně ekonomickým podmínkám a změnám ve veřejné správě. Takto nastavený systém je v daném rozsahu obtížně řiditelný a z hlediska způsobu financování nevhodný.

Výše prostředků vyplacených ze státního rozpočtu na dávky sociální péče se od roku 1998 více než zdvojnásobila a totéž platí i o výši výdajů čerpaných na dávky sociální péče osobám sociálně potřebným. Výdaje státního rozpočtu na dávky sociální péče v roce 2003 dosáhly výše 14 145 mil. Kč, z toho výdaje na dávky sociální péče osobám sociálně potřebným činily 10 181 mil. Kč.

Na základě šetření provedeného u kontrolovaných obcí lze konstatovat, že výši výdajů na dávky sociální péče osobám sociálně potřebným negativně ovlivňuje i jejich zneužívání. Příčiny vidí sociální pracovníci zejména v tom, že nemohou často prokázat ani zřejmou nepravdivost údajů poskytovaných žadateli, event. příjemci podpor. Bez účinné spolupráce s ostatními úřady a institucemi nemohou obecní úřady situaci řešit. *)

Zvýšení účinnosti systému a zajištění účelného vynakládání rozpočtových prostředků by napomohlo především:

  • přehodnocení institucionálního uspořádání a vytvoření předpokladů pro efektivnější řízení, včetně fungování kontrolního systému a odpovídajícího materiálně technického a personálního zabezpečení,
  • přijetí přehledné a jednoznačné právní úpravy s vytvořením přiměřeného rámce pro správní uvážení,
  • aktualizace a snížení počtu stávajících dávek zejména vzhledem ke změněným sociálně ekonomickým podmínkám,
  • vybudování vhodného informačního systému, který by byl zdrojem aktuálních informací a který by byl zároveň kompatibilní s některými dalšími systémy, např. se systémem evidující uchazeče o zaměstnání apod.

Ministerstvo práce a sociálních věcí v době kontroly NKÚ připravovalo věcný záměr zákona o hmotné nouzi a sociálním začleňování a zákona o životním minimu, které by měly stávající systém dávek sociální péče osobám sociálně potřebným výrazně změnit.



JUDr. Eliška Kadaňová, členka Úřadu



*) Sociální pracovníci jedenácti kontrolovaných obcí na základě svých zkušeností uvedli, že 10 – 35 % příjemců zneužívá poskytování těchto dávek, u tří obcí odhadli zneužívání dávek zhruba u 50 % příjemců, sociální pracovníci pěti kontrolovaných obcí odhad neuvedli. Zpráva Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí uvádí, že více než polovina oslovených sociálních referátů se domnívá, že nejméně 40 % příjemců dávky osobám sociálně potřebným zneužívá. V rámci objektivity je vhodné dodat, že ke zneužívání sociálních dávek dochází prakticky ve všech státech. Analýza zabývající se situací v Německu, Itálii, Finsku a Slovensku však uvádí, že „zneužívání není v jiných zemích tak velkým problémem jako v ČR“.



tisk stránky