Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

7.1.2005 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 04/12


Cílem kontroly bylo prověřit správnost finančních a účetních výkazů předkládaných Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže jako podklad pro závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu.

Kontrole byly podrobeny činnosti, které jsou předmětem účetnictví a které mají vliv na hodnotu konečných zůstatků v účetní závěrce k 31. 12. 2003 včetně souvisejících skutečností v předcházejících účetních obdobích.

Kontrola byla provedena u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

V souladu s doporučením mezinárodních kontrolních standardů INTOSAI byla nejvyšší míra špatné evidence, kterou uživatelé účetních výkazů mohou shledávat jako ještě přijatelnou (hladina významnosti), stanovena ve výši 2 % z hodnoty celkových výdajů ÚOHS v roce 2003, které činily 88 343,73 tis. Kč. Stanovaná hladina významnosti tak představovala hodnotu 1 766,87 tis Kč. Celková zjištěná nesprávnost v účetní závěrce k 31. 12. 2003 činila 215,42 tis. Kč a je tedy výrazně pod stanovenou hladinou významnosti.

Účetní závěrka ÚOHS podává ve všech významných ohledech věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví za účetní období 2003 v souladu se zákonem o účetnictví a příslušnými předpisy a byla spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu kapitoly dle vyhlášky č. 419/2001 Sb. Je však třeba, aby ÚOHS provedl odpovídající opravy ve svém účetnictví, které by odstranily dílčí zjištěné nedostatky.



Ing. Jan Vedral, člen Úřadu


tisk stránky