Finanční prostředky poskytované v rámci podpůrných programů Evropské unie ISPA a PHARE na opatření ke zlepšení životního prostředí

23.6.2005 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 04/20


Cílem kontroly bylo prověřit čerpání finančních prostředků Evropské unie včetně prostředků státu na vybrané projekty v období přípravy integrace České republiky do evropských struktur.

Kontrola byla zaměřena na finanční prostředky poskytované v rámci podpůrných programů Evropské unie ISPA a Phare na opatření ke zlepšení životního prostředí.

Kontrolovaným obdobím byla léta 1999 až 2003, v případě věcných souvislostí i období předcházející a navazující.

Kontrolované osoby: Ministerstvo financí, Ministerstvo životního prostředí, Státní fond životního prostředí České republiky, Centrum pro regionální rozvoj České republiky a vybraní příjemci finančních prostředků.

V rámci prováděné kontroly projektů ISPA v sektoru životního prostředí, včetně povodňových projektů a příslušného spolufinancování, podpory SFŽP, vybraných projektů CBC Phare a projektů Phare z Národních programů včetně jejich spolufinancování, činil kontrolovaný objem prostředků cca 57 mil. € (cca 1 700 mil. Kč).

Při kontrole nebyly zjištěny případy použití prostředků pomoci ES v rozporu se stanoveným účelem.

Kontrolou bylo zjištěno, že národní spolufinancování projektů ISPA v sektoru životního prostředí nebylo zajištěno v dostatečném předstihu, takže byl opakovaně pozdržen podpis Finančních memorand. Ze stejného důvodu byly odkládány i žádosti o první část zálohových plateb (cca 20 %).

Smlouvy o spolufinancování a realizaci projektu ISPA byly uzavírány až dodatečně s několikaměsíčním zpožděním.

Dále byla zjištěna nepřipravenost na přechod projektů ISPA do Fondu soudržnosti po vstupu ČR do EU – nebyly např. aktualizovány některé smluvní vztahy, došlo ke zdržení financování jak z prostředků EU, tak z prostředků národního spolufinancování. Toto zdržení ve financování projektů ISPA museli koneční příjemci řešit opatřeními v rámci vlastních rozpočtů, čímž byli mnohdy postaveni do obtížné situace.

Některé dokumenty, směrnice a manuály upravující pravidla Fondu soudržnosti vydalo MŽP a MF až po několika měsících po vstupu ČR do EU. Metodika upravující disponování s prostředky ze státního rozpočtu dvou projektů ISPA byla řešena až v průběhu měsíce listopadu a prosince 2004, kdy finanční situace konečných příjemců začala být obtížná. Dohoda o přípravě a implementaci projektů financovaných z Fondu soudržnosti Evropské unie mezi MŽP a SFŽP byla podepsána také až po vstupu ČR do EU.

Sektorový schvalující úředník nestál v čele implementačních agentur, a proto neměl dostatečný přehled o stavu projektů.



Ing. Zdeněk Brandt, člen Kolegia NKÚ

tisk stránky