Hospodaření Hutnické zaměstnanecké pojišťovny s prostředky vybíranými na základě zákona na všeobecné zdravotní pojištění

23.6.2005 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 04/27


Cílem kontroly bylo prověřit účelnost a hospodárnost vynakládaných finančních prostředků na provoz, pořízení dlouhodobého hmotného a nehmotného majetku a financování zdravotní péče a postup Hutnické zaměstnanecké pojišťovny při výběru pojistného.

Kontrolováno bylo období od roku 2001 do konce roku 2003, v případě věcných souvislostí i období předcházející a období do ukončení kontroly.

Kontrolovanou osobou byla Hutnická zaměstnanecká pojišťovna se sídlem v Ostravě.

Kontrolou hospodaření HZP byly zjištěny zejména následující nedostatky:

HZP založila Nadační fond prevence zdraví a poskytla tomuto nadačnímu fondu majetkový vklad, který byl tvořen peněžitým vkladem ve výši 5 000 000 Kč a nepeněžitým vkladem v podobě 190 000 ks akcií v ocenění 34 200 000 Kč. Realizací peněžitého vkladu ve výši 5 000 000 Kč HZP porušila ustanovení § 13 zákona č. 280/1992 Sb. Tento peněžitý vklad nepředstavoval žádný z oprávněných a zákonem povolených výdajů zaměstnanecké pojišťovny. Kromě toho byl uvedený peněžitý vklad uskutečněn za použití finančních prostředků plynoucích z veřejného zdravotního pojištění. NKÚ posoudil založení Nadačního fondu prevence zdraví a související majetkové vklady a převody realizované HZP jako neopodstatněné a neúčelné.

Správní rada HZP schválila založení dceřinné obchodní společnosti za účelem poskytování smluvního zdravotního pojištění a připojištění a další podnikatelské činnosti. Do data ukončení kontroly NKÚ uvedený záměr HZP nerealizovala.

Správní rada HZP rozhodla uskutečnit výdaj za použití prostředků HZP (získaných prodejem akcií) ve výši 100 000 000 Kč v souvislosti se založením dceřinné obchodní společnosti, který není v souladu s ustanovením § 13 zákona č. 280/1992 Sb. Výdaj na nákup akcií zakládané společnosti uskutečněný za účelem poskytnutí vkladu finančních prostředků do této společnosti nepředstavuje žádný z oprávněných a zákonem povolených výdajů zaměstnanecké pojišťovny.

Navržený předmět podnikání dceřinné obchodní společnosti mj. zahrnoval činnosti podnikatelského charakteru, které nespadají do rozsahu činnosti zaměstnanecké pojišťovny. HZP není oprávněna uskutečňovat výdaje v souvislosti se zabezpečením realizace činností, které nespadají do rozsahu její činnosti.

HZP při tvorbě rezervního fondu nepostupovala v souladu s ustanovením § 18 odst. 1 zákona č. 280/1992 Sb. Podle zákona byla HZP povinna příděl do rezervního fondu provést v podobě převodu pojistného ze základního fondu. Namísto zákonem stanoveného přídělu realizovala HZP příděl do rezervního fondu formou převodu akcií z fondu investičního majetku nebo z fondu specifické zdravotní péče.

Hodnota prostředků rezervního fondu při zohlednění tržní ceny akcií umístěných v tomto fondu činila ke konci roku 2001 částku 56 543 696 Kč, přičemž zákonem stanovená minimální výše rezervního fondu byla 79 842 000 Kč.

HZP čerpala prostředky rezervního fondu (akcie) ve výši 23 950 000 Kč v rozporu s příslušnými právními předpisy.

HZP čerpala v rozporu s příslušnými právními předpisy finanční prostředky provozního fondu v celkové výši 1 904 979 Kč na úhradu nákladů vynaložených k účelům, které nesouvisely s veřejným zdravotním pojištěním.

HZP získala od ČKA na základě rámcové smlouvy o postoupení pohledávek finanční prostředky ve výši 47 501 718 Kč, které byly určeny podle usnesení vlády ČR č. 1184 na úhradu závazků vůči poskytovatelům zdravotní péče v souladu s platnými zákony a prováděcími předpisy veřejného zdravotního pojištění. Přínos pro základní fond zdravotního pojištění představovala v konečném důsledku pouze částka 25 910 757 Kč. Částku 21 590 961 Kč převedla HZP do fondu prevence.

NKÚ vyhodnotil, že HZP ve zjištěných případech nevymáhala efektivně pohledávky za plátci pojistného na všeobecné zdravotní pojištění. HZP rozhodovala o dlužném pojistném na všeobecné zdravotní pojištění formou platebních výměrů se značným časovým odstupem od doby, kdy se plátce pojistného stal dlužníkem.

HZP vynaložila nehospodárně a neúčelně finanční prostředky veřejného zdravotního pojištění v celkové výši 1 463 000 Kč v souvislosti s projekty, které buď nebyly realizovány vůbec, anebo jejich realizace nebyla úspěšná a byla ukončena. Jednalo se o náklady vynaložené v souvislosti s projekty „Plán řízené zdravotní péče“ a „Sdružení nezávislých lékařských praxí“ v brněnském regionu.



JUDr. Jiří Drábek, člen Kolegia NKÚ

tisk stránky