Státní podpora při obnově území postiženého povodněmi v roce 2002 realizovaná formou povodňových programů

23.6.2005 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 04/29


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s prostředky státního rozpočtu určenými na vybrané „povodňové“ programy a posoudit, zda při jejich realizaci byly dodrženy stanovené podmínky pro programové financování a zda bylo postupováno účelně a hospodárně.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2002 až 2004.

Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo zemědělství (dále jen „MZe“), Ministerstvo životního prostředí (dále jen „MŽP“) a vybraní příjemci podpor.

Z rozpočtové kapitoly 329 – Ministerstvo zemědělství byla v letech 2002 až 2004 uvolněna na odstranění povodňových škod částka cca 3 526,4 mil. Kč. Kontrolou byly zjištěny v činnosti MZe následující nedostatky:

  • Důsledně neprověřovalo odůvodněnost výše finančních prostředků požadovaných příjemci dotací. U některých kontrolovaných akcí nebyl rozsah škod dostatečně zdokumentován nebo prokázán.
  • Žádosti o přidělení dotací posuzovalo formálně, nikoliv z technicko-ekonomického hlediska. Byly tak financovány i akce, které neměly s povodněmi souvislost.
  • Nestanovilo srovnatelné technicko-ekonomické ukazatele povodňových programů pro vyhodnocení úspěšnosti jednotlivých akcí i programů jako celku.
  • Pro cenové ohodnocení jednotlivých ukazatelů programů nestanovilo závazný způsob ocenění stavebních prací a dodávek (kalkulační vzorec). Při stanovení cen vycházelo pouze ze zkušeností z předchozích obdobných dotačních titulů realizovaných MZe, nikoliv z ověřených rozpočtových ukazatelů běžně používaných v přípravné dokumentaci staveb.

Z rozpočtové kapitoly 315 – Ministerstvo životního prostředí bylo v letech 2002 až 2004 na odstranění povodňových škod poskytnuto cca 140,22 mil. Kč. Kontrolou byly zjištěny následující nedostatky:

  • MŽP důsledně netrvalo na řádném zjišťování a dokladování povodňových škod. Existence škod a jejich přímá souvislost s povodněmi v roce 2002 byla často dokládána jen formálním stanoviskem krajského úřadu.
  • Státní pomoc při obnově území postiženého povodněmi, na kterou vyčlenilo v rámci programu 215 810 finanční prostředky ve výši 141 mil. Kč, nebyla téměř využita. Skutečné čerpání ve výši cca 2,2 mil. Kč (tj. cca 1,6 %) svědčí o tom, že čistírny odpadních vod v obcích do 2 000 obyvatel nebyly povodní ve větší míře zasaženy.



Ing. Josef Pohl, člen Kolegia NKÚ

tisk stránky