Hospodaření s majetkem státu a finančními prostředky v působnosti Ministerstva informatiky

5.10.2005 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 05/02


Cílem kontroly bylo prověřit vybrané výdaje a příjmy státního rozpočtu a hospodaření s majetkem státu v působnosti Ministerstva informatiky

Kontrolovaným obdobím byly roky 2003 a 2004, v případě věcných souvislostí i rok 2005.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo informatiky (dále jen „MI“) a TESTCOM – Technický a zkušební ústav telekomunikací a pošt Praha, příspěvková organizace, (dále jen „Testcom“).

Kontrola byla zaměřena na hospodaření s peněžními prostředky a majetkem státu souvisejícími se zabezpečováním činnosti MI a jeho příspěvkové organizace Testcom. Výdaje ze státního rozpočtu na tuto činnost v kontrolovaném období představovaly 1 097,2 mil. Kč, z toho byla kontrole podrobena přibližně jedna třetina. Při kontrole byly zjištěny zejména následující nedostatky.

Při hospodaření s rozpočtovými prostředky a s majetkem státu bylo zjištěno, že MI:

  • neprovedlo mimořádnou inventarizaci majetku a závazků a převzalo majetek a závazky od ÚVIS na základě neprůkazné inventarizace;
  • provedlo inventarizace v letech 2003 a 2004, které byly neprůkazné;
  • nepostupovalo dostatečně hospodárně u některých výdajů, neboť vynaložilo nepřiměřené prostředky na služby velkému počtu externích právníků; na vyhlášení a průběh veřejné obchodní soutěže vynaložilo peněžní prostředky, aniž by soutěž byla vyhlášena.

Testcom, ač nebyl jakožto příspěvková organizace oprávněn, založil obchodní společnost TESTCOM servis, s. r. o., a k tomu neoprávněně použil peněžní prostředky ve výši 7,5 mil. Kč jako základní vklad k jejímu založení.

tisk stránky