Hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu kapitoly Ministerstvo průmyslu a obchodu určenými na výzkum a vývoj

5.10.2005 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 05/04


Cílem kontrolní akce bylo prověřit poskytování, čerpání a užití prostředků státního rozpočtu určených na výzkum a vývoj, včetně systému hodnocení očekávaných přínosů.

Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo průmyslu a obchodu a vybraní příjemci podpory. Kontrolováno bylo období od roku 2001 do doby kontroly (v případě věcných souvislostí i předcházející období), pro hodnocení přínosů období od roku 1998.

Z kontrolní akce vyplynulo, že Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytovalo státní prostředky veřejné podpory v souladu s právními předpisy.

NKÚ však upozorňuje na další nedostatky a rizika systému poskytování dotací na výzkum a vývoj, které snižují hospodárnost a účelnost takto vynaložených veřejných prostředků:

  • MPO nevytvořilo dostatečný tlak na příjemce k čerpání dotace pouze v odůvodněné výši, když nestanovilo pravidla pro čerpání dotace v oblasti režijních a osobních nákladů. V kontrolovaném vzorku projektů příjemci přistupovali ke schválené částce jako k limitu, který většinou vyčerpali v plné výši;
  • Systému chybí účinný a objektivní mechanismus, který by umožnil vyhodnocení a srovnání společenské efektivnosti jednotlivých programů. Absence hodnocení efektivnosti ovlivňuje i výběr projektů ve fázi veřejné soutěže;
  • Objektivnost vyhodnocení účelnosti a účinnosti některých projektů je snižována skutečností, že jejich cíle nejsou formulovány ověřitelným způsobem. Kontrola jejich plnění má pak pouze formální charakter.

tisk stránky