Hospodaření s finančními prostředky určenými na podporu ekologického zemědělství

5.10.2005 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 05/05


Cílem kontroly bylo prověřit hospodaření s finančními prostředky poskytnutými z kapitoly státního rozpočtu Ministerstvo zemědělství a určenými na částečné vyrovnání ztrát v důsledku hospodaření ekologickým způsobem.

Kontrolovaným obdobím byly roky 1998 až 2003, v případě věcných souvislostí i období předcházející a období do ukončení kontroly.

Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo zemědělství a vybraní příjemci podpor.

Na základě kontrolních zjištění lze konstatovat, že neexistuje spolehlivá evidence dotací, která by přesně evidovala veškeré dotace poskytnuté zemědělcům prostřednictvím různých programů. Možnost kumulace dotací poskytnutých ke snížení ztrát vzniklých v důsledku ekologického hospodaření nevylučuje tvorbu vyššího zisku než je zisk přiměřený.

Vedle podpůrných programů Ministerstva zemědělství byla tvorba a ochrana krajiny podporována také v rámci dotací poskytovaných zemědělcům prostřednictvím Ministerstva životního prostředí, což vytvářelo riziko možného překrývání jednotlivých programů.

Kontrolovaný program nevytvářel stejné podmínky pro zemědělce hospodařící na vlastních a pronajatých pozemcích. Podmínka zavázat se k pěti letům hospodaření na podporovaných pozemcích se vztahovala pouze na vlastníky pozemků, nikoliv však na nájemce.

Kritéria pro hodnocení ekologického zemědělství byla vztažena k velikosti ekologicky obdělávané plochy a nezohledňovala konečný efekt, tj. rozsah zpracování ekologických produktů ani úroveň uspokojení spotřebitele.

Podpora ekologického zemědělství v letech 1998 – 2003 ve svém důsledku vedla k rozvoji produkce masa a mléka, zaostávalo však jejich další zpracování a ekologická produkce často končila v konvenčním zpracování.

Podpora zpracování ekologických produktů a obchodu s nimi probíhala nesystematicky. Důsledkem toho byla velmi nízká výroba biopotravin (přibližně 0,06 % celkového trhu s potravinami v ČR oproti 2 – 3 % v EU), a to i přesto, že objem ekologicky obhospodařovaných ploch v ČR převyšuje průměr v zemích EU (přibližně 6 % oproti 4 % v EU).

Teprve „Akční plán ČR pro rozvoj ekologického zemědělství do roku 2010", přijatý usnesením vlády ze dne 17. března 2004 č. 236, se zabývá směřováním bioprodukce ekologických zemědělců na konečného spotřebitele, vč. podpory zpracovatelů bioprodukce a výrobců biopotravin, informovanosti spotřebitelů a rozšiřování trhu s biopotravinami s cílem zefektivňovat tak produkci a zpracování produktů ekologického zemědělství.

tisk stránky