Prostředky státního rozpočtu určené na podporu mimoprodukčních funkcí zemědělství a na podporu dalších aktivit

30.11.2005 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 01/23


Cílem kontroly bylo prověřit poskytování, čerpání a užití prostředků státního rozpočtu určených na podpůrné programy k podpoře mimoprodukčních funkcí zemědělství a dalších aktivit. Kontrolovaným obdobím byly roky 2000 a 2001, v případě věcných souvislostí i roky předcházející.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zemědělství včetně jeho organizačních složek – zemědělských agentur MZe Nymburk, Havlíčkův Brod, Cheb, Prachatice, Pelhřimov, Jihlava, Uherské Hradiště, Hodonín a Bruntál a 78 vybraných příjemců podpor a pomocí.

Kontrolou NKÚ byly zjištěny některé systémové nedostatky a porušování obecně závazných právních předpisů, a to zejména:

U MZe

  • byly zjištěny nedostatky u zpracovaných žádostí, smluv a rozhodnutí (nebylo zřejmé, o jaký druh podpory jde, nebyly uváděny hodnoty bodů v korunách) a další věcné i formální nedostatky;
  • v některých případech byly podpory a pomoci poskytovány na základě neúplných žádostí a dokladů a nebyly dodržovány stanovené termíny;
  • nebyla vyhodnocena účinnost jednotlivých druhů poskytnutých programů a podpor a ani skutečnost, jak finanční prostředky posloužily ke splnění stanovených cílů.

Příjemci podpor čerpali finanční prostředky, i když:

  • nesplnili vždy závazky uvedené v předkládaných žádostech,
  • neprokázali vždy právní důvod hospodaření na zemědělských pozemcích,
  • uváděli nepravdivé údaje v čestných prohlášeních o splnění podmínek pro poskytování finanční podpory.

tisk stránky