Hospodaření Státní tiskárny cenin s majetkem státu

9.1.2006 - Tisková zpráva z kontrolní akce č. 05/12


Cílem kontroly bylo prověřit správnost postupů při hospodaření státního podniku a plnění zákonem stanovených povinností ze strany zakladatele za období 2003-2004.

Kontrolovanými osobami byly: Státní tiskárna cenin, státní podnik (dosud nebyla ze strany NKÚ kontrolována) a Ministerstvo financí (dále jen „MF“ nebo „zakladatel“).

Kontrolní akci řídila členka NKÚ JUDr. Eliška Kadaňová.

Kontrola byla zaměřena především na plnění povinností stanovených Státní tiskárně cenin i zakladateli zákonem o státním podniku. Dále bylo prověřováno zejména dodržování zákona o účetnictví, návaznost údajů uváděných v hlavních knihách, v účetních závěrkách a ve výročních zprávách. Kontrolovány byly konkrétní oblasti hospodaření, a to evidence majetku a jeho ochrana, pořizování dlouhodobého majetku, zásob, náklady, výnosy, tvorba a použití fondů včetně dalších případů nakládání s majetkem.

Na základě provedné kontroly lze upozornit na tyto nedostatky:

  • V letech 2003 i 2004 nakládala Státní tiskárna cenin s částí určeného majetku bez předchozího souhlasu zakladatele.
  • Na opakovanou výrobu tiskovin uzavírala Státní tiskárna cenin vedle kupních smluv na konkrétní dodávky i zprostředkovatelské smlouvy. Přitom ve čtyřech případech neprokázala, že finanční prostředky – provize vyplacené zprostředkovatelům od roku 2003 do doby konání kontroly byly vynaloženy účelně a hospodárně.
  • Jednání o spolupráci při zřízení střediska MF trvají již od roku 2000; nepřijetí řešení negativně ovlivňuje rozhodování Státní tiskárny cenin v dané oblasti.
  • Účetnictví MF nebylo od roku 1997 z hlediska závazku vzniklého vůči Státní tiskárně cenin z titulu realizované rekonstrukce střediska Studenov a pohledávek z titulu nájemného úplné a správné.

tisk stránky