Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/15 - "Hospodaření státní organizace Správa železniční dopravní cesty s majetkem státu"

26.1.2006


Kontrolní akcí bylo prověřováno vytvoření podmínek pro zahájení činnosti a hospodaření státní organizace Správa železniční dopravní cesty (dále jen „SŽDC“) v souvislosti s transformací Českých drah, s.o. na akciovou společnost České dráhy a SŽDC. Kontrola byla zaměřena především na oblast závazků a pohledávek přešlých na SŽDC, na hospodaření SŽDC při zabezpečování provozních činností ředitelství a stavebních správ i s majetkem určeným zákonem k úhradě přešlých závazků.

Při kontrole bylo zjištěno, že transformační proces nebyl v kontrolovaných činnostech dobře připraven a zajištěn. Především nebyl věrohodný přehled o stavu a struktuře závazků a pohledávek přecházejících na SŽDC k datu vzniku, tj. 1. 1. 2003 - předběžný seznam získala SŽDC až v únoru 2003, úpravy počátečních stavů probíhaly až do května 2004 a rozdíly mezi účetním a skutečným stavem závazků a pohledávek byly zjišťovány ještě v době kontroly. SŽDC neměla v počátečním období zabezpečeny finanční prostředky k úhradě splatných závazků. Důsledkem uvedeného stavu bylo, že v letech 2003-2004 SŽDC uhradila za pokuty, penále a úroky z prodlení více než l,5 mld. Kč. Dále bylo zjištěno, že České dráhy v období těsně před transformací nehradily sociální zabezpečení a zdravotní pojištění za své zaměstnance. Závazky z tohoto titulu se zvýšily téměř trojnásobně a na SŽDC byly posléze převedeny ve výši 1 795 mil. Kč.

Majetek státu převedený zákonem, jehož prodejem měly být hrazeny přešlé závazky, je cca ze třetiny neudržovaný, zničený a dlouhodobě nevyužívaný a výnosy z prodeje tohoto majetku proto nemohou být významnějším zdrojem pro úhradu závazků ani zdrojem pro řešení dopadů transformace státní organizace České dráhy na státní rozpočet. Zásadními zdroji k úhradě závazků se tak staly dluhopisy ve výši 7 mld. Kč se splatností v roce 2011, které mají být řešeny na vrub státního rozpočtu. Kromě toho se ze státního rozpočtu již hradí závazky z bankovních úvěrů se státní zárukou, které na SŽDC přešly ve výši 38 900 mil. Kč.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/15 - formát PDF


tisk stránky