Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/13 - "Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu Komise pro cenné papíry"

27.2.2006


Cílem kontrolní akce „Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu Komise pro cenné papíry“ bylo metodou finančního auditu prověřit správnost výkazů, které byly podkladem pro závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu 347 – Komise pro cenné papíry za rok 2004. Kontrole byly podrobeny činnosti, které byly předmětem účetnictví Komise pro cenné papíry a měly vliv na hodnotu testovaných konečných zůstatků v její účetní závěrce sestavené k 31. 12. 2004, včetně souvisejících skutečností v předchozích účetních obdobích. Kontrolní akci řídil člen NKÚ Ing. Jan Vedral.

V souladu s doporučením mezinárodních kontrolních standardů INTOSAI můžeme konstatovat, že účetní závěrka sestavená Komisí pro cenné papíry k 31. 12. 2004 nepodává ve všech významných ohledech věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví za účetní období 2004 a nebyla proto spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu této kapitoly. Celková nesprávnost v závěrečném účtu kapitoly za rok 2004 byla zjištěna ve výši více než 122 miliónů Kč. Porušení rozpočtové kázně bylo zjištěno ve výši 2,9 mil. Kč.

Důvodem byly zejména neprůkaznost, nadhodnocení a podhodnocení jednotlivých položek příslušných výkazů v důsledku porušování obecně závazných právních předpisů.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/13 - formát PDF


tisk stránky