Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/36 - Nemovitý majetek státu spravovaný Fondem dětí a mládeže „v likvidaci“

20.3.2006


Cílem kontrolní akce „Nemovitý majetek státu spravovaný Fondem dětí a mládeže „v likvidaci““ bylo prověřit postup při nakládání s nemovitým majetkem státu spravovaným tímto fondem. Kontrola byla provedena v období od července do prosince 2005 u Ministerstva financí, na které ze zákona přešla od 1. 1. 2005 veškerá práva a povinnosti Fondu dětí a mládeže „v likvidaci“. Ministerstvo též převzalo spisovou a účetní agendu fondu. Kontrolní akci řídila členka NKÚ Mgr. Zdeňka Profeldová.

Zákon, který zrušil Fond dětí a mládeže, stanovil okruh osob, na které může být nemovitý majetek převeden bezúplatně a dále stanovil, že zbývající nemovitý majetek převede likvidátor úplatně. Usneseními vlády byly zřízeny komise pro výběrová řízení na bezúplatné převody a stanoveny podmínky a dokumenty pro tato řízení a způsoby využití nemovitostí. Likvidátor byl povinen při vypořádání majetku státu postupovat v součinnosti s vládou a Ministerstvem financí a Ministerstvo financí bylo pověřeno kontrolou činnosti likvidátora. U bezúplatných převodů byly některé nemovitosti vyřazeny z důvodu nevhodnosti pro práci s dětmi, ačkoli projekty na jejich využití oprávněnými osobami byly podány. O tomto vyřazení nebyla vláda informována. Ačkoli na majetek FDML se vztahovaly zvláštní právní předpisy upravující nakládání s majetkem české republiky, nebyly v případě úplatných převodů tyto předpisy respektovány. Ministerstvo financí smlouvy o úplatných převodech neschvalovalo. Likvidátor také prodal objekty, u nichž ještě nebylo ukončeno výběrové řízení na bezúplatné převody. Nemovitosti prodané likvidátorem v roce 2004 za cca 37 mil. Kč byly oceněny znalci minimálně na 198 mil. Kč. Z celkem 36 nemovitostí bylo 28 objektů prodáno pouze 3 obchodním společnostem.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/36 - formát PDF


tisk stránky