Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce 05/14 - "Hospodaření s majetkem státu a finančními prostředky při vytváření informačních systémů Ministe

29.3.2006


Cílem kontrolní akce „Hospodaření s majetkem státu a finančními prostředky při vytváření informačních systémů Ministerstva obrany“ bylo prověřit hospodaření při dostavbě a modernizaci stávajících a při vytváření nových informačních systémů pro potřeby Ministerstva obrany nebo pro potřeby Armády ČR. Kontrolováno bylo období 2003-2004 u Ministerstva obrany. Kontrolní akci řídil člen NKÚ Ing. Ladislav Zeman.

Stacionární komunikační informační systémy jsou určeny pro řízení Ministerstva obrany v době míru a předpokládá se jejich využití i v krizových situacích. Při kontrole bylo zjištěno, že realizace informačních systémů výrazně předstihla vybudování odpovídající infrastruktury přenosového prostředí. Informační systémy jsou navíc založeny na uzavřených aplikacích, které vyžadují v případě jakékoliv změny nákladné zásahy dodavatelů. Kvůli změnám na Ministerstvu obrany a nepružnosti celého akvizičního procesu došlo i k opoždění plánovaných termínů zahájení a realizace strategicky významných projektů celé oblasti komunikačních informačních systémů. Jsou proto ohroženy termíny pro předpokládanou úroveň cílových operačních schopností Armády ČR a existuje i riziko zvýšených výdajů.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/14 - formát PDF


tisk stránky