Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/16 - "Hospodaření s finančními prostředky státního rozpočtu určenými na programy bytové výstavby a

12.5.2006


Cílem kontroly bylo prověřit účelnost, hospodárnost a efektivnost realizovaných programů a poskytovaných podpor z hlediska stanovených cílů programů a zabezpečování bytové politiky státu. Kontrolováno bylo období let 1998-2004 u Ministerstva pro místní rozvoj, Ministerstva financí a 26 vybraných příjemců podpor. Kontrolní akci řídil člen NKÚ Ing. Josef Pohl.

U Ministerstva pro místní rozvoj byla kontrola zaměřena na řídící, metodickou a kontrolní činnost při realizaci programů podpory výstavby nájemních bytů a technické infrastruktury. Posuzována byla účelnost, hospodárnost a efektivnost finančních prostředků vynaložených na realizaci vybraných podpor.

U Ministerstva financí byl kontrolován proces schvalování dokumentace programů a následný postup uvolňování rozpočtových prostředků určených na podporu výstavby nájemních bytů a technické infrastruktury z rozpočtové kapitoly MMR.

U příjemců podpor bylo prověřováno čerpání a užití finančních prostředků účelově určených na vybrané programy bytové výstavby. Kontrolována byla i činnost příjemců dotací jako účastníků programů a přímých investorů jednotlivých akcí.

Provedenou kontrolou byla zjištěna řada nedostatků při financování a realizaci programů výstavby nájemních bytů a technické infrastruktury:

  • Financování výstavby nájemních bytů a technické infrastruktury probíhalo od roku 1998 až do září 2004 bez schválené dokumentace programů. Ministerstvo pro místní rozvoj poskytlo v tomto období na výstavbu nájemních bytů a technické infrastruktury částku cca 13,604 mld. Kč, aniž byly prostřednictvím dokumentace programů stanoveny a Ministerstvem financí schváleny základní finanční ukazatele a technicko-ekonomické zásady a principy financování.
  • Ministerstvo financí umožnilo financování programů výstavby nájemních bytů a technické infrastruktury, přestože Ministerstvo pro místní rozvoj nesplnilo základní podmínky pro účast státního rozpočtu.
  • U příjemců dotací byla zjištěna řada pochybení především v dodržování zákona o zadávání veřejných zakázek a také bylo zjištěno nedodržování podmínek programů.

Kontrolní závěr byl schválen 9. ledna 2006.

21. 4. 2006 souhlasilo Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem s jeho uveřejněním.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/16 - formát PDF


tisk stránky