Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/22- "Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu Ministerstvo zdravotnictví"

12.5.2006


Cílem kontrolní akce bylo metodou finančního auditu prověřit správnost výkazů, které byly podkladem pro závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu 335 – Ministerstvo zdravotnictví za rok 2004. Kontrole byly podrobeny činnosti, které jsou předmětem účetnictví Ministerstva zdravotnictví a které mají vliv na hodnotu testovaných konečných zůstatků v účetní závěrce k 31. 12. 2004, včetně souvisejících skutečností z let předcházejících a roku 2005.

Kontrolní akci řídil člen NKÚ Ing. Jan Vedral.

V souladu s doporučeními mezinárodních kontrolních standardů INTOSAI můžeme konstatovat, že účetní závěrka sestavená Ministerstvem zdravotnictví k 31. 12. 2004 nebyla spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu této rozpočtové kapitoly. Všechny zjištěné nesprávnosti byly v závěrečném účtu agregovány v číselných sestavách, přičemž celková nesprávnost v závěrečném účtu činí více než 500 mil. Kč. Vzhledem ke všem zjištěným nesprávnostem v účetní závěrce je nezbytné, aby Ministerstvo zdravotnictví provedlo odpovídající opravy ve svém účetnictví tak, aby nedostatky byly odstraněny. Zároveň NKÚ doporučuje provést určení zodpovědnosti konkrétních osob a přijetí takových opatření, aby se zjištěné nedostatky nemohly opakovat.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/22 - formát PDF


tisk stránky