Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/23- "Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu Ministerstvo životního prostředí"

12.5.2006


Cílem kontrolní akce bylo prověřit metodou finančního auditu správnost výkazů předkládaných jako podklad pro závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu 315 – Ministerstvo životního prostředí. Kontrole byly podrobeny činnosti, které jsou předmětem účetnictví a které mají vliv na hodnotu testovaných konečných zůstatků v účetní závěrce této rozpočtové kapitoly k 31. 12. 2004, včetně souvisejících skutečností v účetních obdobích 1997-2003 a 2005. Kontrolní akci řídil člen NKÚ Ing. Jan Vedral.

V souladu s doporučeními mezinárodních kontrolních standardů INTOSAI můžeme konstatovat, že účetní závěrka sestavená Ministerstvem životního prostředí nebyla spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu této rozpočtové kapitoly. Všechny zjištěné nesprávnosti byly v závěrečném účtu seskupeny do číselných sestav. Celková nesprávnost v závěrečném účtu je ve výši 118 265 410 Kč.

NKÚ doporučuje provést určení zodpovědnosti konkrétních osob a přijetí takových opatření, aby se zjištěné nedostatky nemohly opakovat.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/23 - formát PDF


tisk stránky