Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/27 – „Hospodaření České konsolidační agentury s finančními prostředky a majetkem státu̶

28.6.2006


Cílem kontrolní akce bylo prověřit hospodárnost při vynakládání finančních prostředků a postupy při správě majetku státu u České konsolidační agentury. Kontrolováno bylo období let 2003 až 2004 (v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující). Kontrolní akci řídila členka NKÚ Mgr. Zdeňka Profeldová.

Hlavním úkolem České konsolidační agentury do doby ukončení její činnosti je zajistit hospodárné řízení a transparentní uzavření finanční skupiny při maximalizaci výtěžnosti ze svěřeného majetku. K nápravě nedostatků zjištěných při předcházející kontrolní akci NKÚ (03/11) přijala Česká konsolidační agentura 21 nápravné opatření, která přispěla ke zlepšení postupů při správě pohledávek. Přesto kontrola zjistila nestandardní postup při postoupení pohledávek za společnostmi skupiny Zetor, který ztrátu agentury zvýšil.

Za nehospodárné je třeba považovat nepřiměřeně vysoké výdaje na mzdy i náklady na zajištění externích služeb, náklady na pořízení předmětů k propagaci i vysoké náklady na školení a studium pro omezený počet zaměstnanců, ačkoli bylo zákonem schváleno ukončení činnosti ČKA.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/27 - formát PDF


tisk stránky