Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/29 – „Dotace státního rozpočtu účelově určené zoologickým zahradám“

28.6.2006


Cílem kontrolní akce bylo prověřit, zda finanční prostředky státního rozpočtu určené jako účelové dotace zoologickým zahradám byly poskytnuty příjemcům dotací v souladu se stanovenými předpisy a podmínkami a zda byly účelně a hospodárně použity. Kontrolováno bylo období let 2003 a 2004 u 25 subjektů.

Kontrolní akci řídil člen NKÚ JUDr. Jan Holeček.

Při kontrole bylo zjištěno zejména:

  • Ministerstvo životního prostředí nepožadovalo, aby žádosti o dotace obsahovaly údaje o celkových nákladech všech činností, které byly předmětem podpory. Nebylo tak možné vyhodnotit efektivnost použití finančních prostředků státního rozpočtu.
  • Ministerstvo také vždy stanovilo a přiznalo dotace v takové výši a rozsahu, v jakých o ně příjemci žádali, přestože žádosti v mnoha případech nebyly dostatečně zdůvodněny nebo obsahovaly nesprávné či neúplné údaje.
  • Ministerstvo dokonce akceptovalo konečná vyúčtování použití dotací, přestože v obou kontrolovaných letech vykazovala nedostatky a neprokazovala skutečné čerpání dotací v souladu se stanovenými podmínkami pro čerpání.

Lze proto konstatovat, že Ministerstvo životního prostředí nevykonávalo v této oblasti dostatečně svoji řídící, metodickou ani kontrolní činnost.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/29 - formát PDF


tisk stránky