Vykazování majetkových účastí státu v obchodních společnostech neodpovídalo jejich skutečnému stavu

Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 05/35


„Značný objem dlouhodobého finančního majetku státu si zaslouží větší pozornost kompetentních ústředních orgánů. Ať již se jedná o Ministerstvo financí ČR nebo o příslušná ministerstva, do jejichž pravomoci byla správa majetkových účastí státu svěřena. K získání úplných a přesných informací o tomto majetku by přispělo přijetí patřičných opatření v rámci stávajících právních předpisů. Je podstatné dořešení celé problematiky účtování o oblasti státních finančních aktiv,“ komentoval výsledek kontroly prezident Nejvyššího kontrolního úřadu, František Dohnal.

Cílem kontroly, která probíhala od února do června 2006, bylo prověřit vklady státních prostředků realizované prostřednictvím vybraných ústředních orgánů státní správy do obchodních společností se sídlem v České republice. Kontrolovaným obdobím byly roky 2001 až 2004, kontrolovanými osobami pak ministerstva dopravy, financí, práce a sociálních věcí, pro místní rozvoj, průmyslu a obchodu, zahraničních věcí a zemědělství.

„Kontrolní zjištění se týkala například nedostatků v účetnictví. Jako systémový nedostatek lze označit různé způsoby odvádění výnosů z majetkových účastí státu na účty rozpočtových kapitol všeobecná pokladní správa a operace státních finančních aktiv. Ministerstvo financí ČR dále například nevyžadovalo po správcích jednotlivých rozpočtových kapitol podávání písemných informací o změnách a o skutečném stavu majetkových účastí v jejich správě a nesledovalo, jak tito správci při zpracování závěrečných účtů plní povinnost stanovenou ve vyhlášce týkající se státního závěrečného účtu. Celkové vykazování majetkových účastí státu v obchodních společnostech ve státních závěrečných účtech ČR v průběhu sledovaných let neodpovídalo jejich skutečnému stavu, zejména v souvislosti s jejich nesprávným účtováním nebo jejich neúplnou evidencí,“ přiblížil prezident Dohnal.

Ze závěrů kontroly o vývoji majetkových účastí státu ve sledovaném období je zřejmé, že se zvýšil jejich stav téměř desetkrát a dosáhl ke konci roku 2004 celkem 33,9 mld. korun. Tento výrazný nárůst ovlivnil v roce 2003 především nepeněžní vklad státu ve výši 20 mld. korun do vzniklé akciové společnosti ČD, což vzhledem k dlouhodobému ztrátovému hospodaření této společnosti a při stoprocentní účasti státu negativně ovlivňuje kvalitu portfolia cenných papírů vlastněných Českou republikou. I přes tuto skutečnost znamenal majetkový podíl státu v obchodních společnostech finanční přínos, neboť od roku 2002 až do doby ukončení této kontrolní akce byly získány dividendy a podíl na zisku (včetně výnosů od německé společnosti E.ON AG) v celkové částce 2,54 mld. korun.

Kontrolní akce 05/35 Majetkové účasti státu v obchodních společnostech se sídlem v České republice. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Josef Pohl.


Radka Burketová
Nejvyšší kontrolní úřad



Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 05/35 - formát PDF


tisk stránky