Některé akce neměly jasnou koncepci, tím se zdržely a prodražily

26.9.2006 - Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/10


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit poskytování, čerpání a užití finančních prostředků státního rozpočtu v rámci programu „Podpora reprodukce majetku regionálních zdravotnických zařízení“. Program spravovaný Ministerstvem zdravotnictví měl vytvořit předpoklady pro reprodukci zdravotnického majetku v regionech.

Kontrolovaným obdobím byly především roky 2001 až 2005, kontrolovanými osobami Ministerstvo zdravotnictví, kraje Královéhradecký, Plzeňský, Středočeský, Zlínský a vybraná zdravotnická zařízení: Nemocnice Plzeňského kraje; Nemocnice Prostějov, příspěvková organizace; Nemocnice s poliklinikou Havířov, příspěvková organizace; Nemocnice s poliklinikou v Novém Jičíně, příspěvková organizace; Nemocnice v Ústí nad Orlicí; Nemocnice ve Frýdku-Místku, příspěvková organizace; Oblastní nemocnice Kolín, a. s., nemocnice Středočeského kraje; Oblastní nemocnice Příbram, a. s.; Slezská nemocnice v Opavě, příspěvková organizace.

Na uvedený program byly v letech 2001 až 2005 schváleny finanční prostředky ve výši 11 230 milionů korun, čerpáno bylo pak 11 184 milionů na celkem 126 akcí.

„V rámci programového financování reprodukce zdravotnického majetku byly prováděny rekonstrukce stávajícího majetku, výstavba nových objektů a modernizace jejich technického vybavení. Správce programu v některých případech nevydal rozhodnutí o účasti státního rozpočtu a také nezabezpečil kontrolu údajů v dokumentaci závěrečného vyhodnocení akce. Nereagoval na skutečnost, že investoři předložili požadovanou dokumentaci k závěrečnému vyhodnocení akce a neukončil je. V jiných případech, kdy účastník programu ve stanoveném termínu tuto dokumentaci nepředložil, její zaslání účinně neurgoval,“ přiblížil výsledek kontroly prezident NKÚ František Dohnal. Nedostatky byly shledány také u některých příjemců finančních prostředků.

„Finanční prostředky ze státního rozpočtu vynaložené na výše uvedený program byly poskytnuty pro regionální zdravotnická zařízení, avšak při realizaci akcí byla často podhodnocena jejich finanční náročnost a projektová dokumentace měla nedostatky. Vznik nových požadavků v akcích nesvědčí o celkové koncepčnosti jejich přípravy. Ministerstvo zdravotnictví změny schvalovalo, a to jak prodloužení termínů akcí, tak i další finanční požadavky,“ doplnil prezident Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu na rok 2006 pod číslem 06/10. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ MVDr. Rudolf Němeček.

Radka Burketová
Nejvyšší kontrolní úřad


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/10 - formát PDF


tisk stránky