Český telekomunikační úřad nezavedl účinný systém finanční kontroly

Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/13
20.11.2006


Účetní závěrka sestavená Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) k 31. 12. 2005 nebyla spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu kapitoly státního rozpočtu 328 – Český telekomunikační úřad za rok 2005. Celková nesprávnost byla zjištěna ve výši téměř 139 milionů korun, z toho ve výkazu Rozvaha ve výši necelých 131 milionů a ve Výkazu o plnění rozpočtu ve výši skoro 8 milionů.

„Je zřejmé, že tato účetní závěrka nepodává ve všech významných ohledech věrný a poctivý obraz účetnictví za účetní období roku 2005,“ komentoval výsledek další z kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu jeho prezident František Dohnal.

Cílem kontroly bylo prověřit správnost výkazů, které byly podkladem pro závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu 328 – Český telekomunikační úřad za rok 2005. Kontrole byly podrobeny činnosti, které byly předmětem účetnictví ČTÚ a měly vliv na hodnotu testovaných konečných zůstatků v jeho účetní závěrce sestavené k 31. 12. 2005, včetně souvisejících skutečností v předchozích účetních obdobích.

Neprůkaznost, nadhodnocení a podhodnocení zůstatků jednotlivých položek příslušného výkazu v důsledku porušování obecně platných právních předpisů. Tak lze shrnout účetní závěrku ČTÚ. Úřad například neprokázal inventarizací stav majetku ve výši téměř 80 milionů Kč a to tím, že neprovedl inventarizaci účtu 042 - Nedokončený dlouhodobý hmotný majetek. Dále podhodnotil či nadhodnotil některé účty. V rozporu se zákonem o účetnictví neuvedl v příloze účetní závěrky žádné informace o použitých účetních metodách a jejich vlivu na majetek a závazky a nepodal žádné vysvětlující a doplňující informace k vykázaným údajům.

„ČTÚ nezavedl účinný systém finanční kontroly, který by byl způsobilý včas zjišťovat, vyhodnocovat a minimalizovat rizika související s činnostmi, které jsou předmětem účetnictví. Vnitřní předpisy navíc nepřispívaly k vytvoření funkčního vnitřního kontrolnímu systému, protože jejich znění nebylo vždy ani v souladu s platnou právní úpravou,“ řekl Dohnal.

Kontrolní akce typu finančního auditu byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu na rok 2006 pod číslem 06/13. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen Nejvyššího kontrolního úřadu Ing. Jan Vedral.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Český telekomunikační úřad byl zřízen ke dni 1. 7. 2000 zákonem č. 151/2000 Sb., o telekomunikacích a o změně dalších zákonů, jako samostatný správní úřad v působnosti vlády ČR pro výkon státní správy včetně regulace ve věcech telekomunikací.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/13 - formát PDF


tisk stránky