Ministerstvo místy pochybilo, ale Program podpory zajištění regionálních funkcí knihoven byl přínosný

Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/14
28. 11. 2006


Kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) byla tentokrát zaměřena na „Program podpory zajištění regionálních funkcí knihoven“. Jejím cílem bylo prověřit hospodárnost, věcnou správnost a účelnost použití prostředků státního rozpočtu a posoudit účinnost programu v letech 2002 – 2004. Program vycházel z koncepce zákona o knihovnách a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2002 – 2004, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující, kontrolovanými osobami pak Ministerstvo kultury (MK) a některé knihovny. Celkový objem kontrolovaných finančních prostředků státního rozpočtu v rámci této akce činil přes 351 milionů korun u MK a z toho u ostatních kontrolovaných osob přes 75 milionů.

„Při poskytování finančních prostředků na realizaci výše uvedeného programu došlo u ministerstva kultury k některým pochybením. Ve vybraných případech nedodržovalo zákon o knihovnách a o podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb (knihovní zákon). Nepostupovalo také v souladu s některými vyhláškami a nestanovilo v podmínkách rozhodnutí o poskytnutí dotace zákaz použití finančních prostředků dotace na úhradu odpisů. Tím umožnilo příjemcům dotace její použití v rozporu s účelem programu. Prostředky z dotace použili na úhradu odpisů tři z nich, a to ve výši téměř 168 tisíc korun,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Příjemci dotací v některých případech nepostupovali v souladu se zákonem, protože použili finanční prostředky státního rozpočtu v celkové výši přes 192 tisíc korun v rozporu se stanoveným účelem. Tím se dopustili porušení rozpočtové kázně. Příjemci také nesprávně účtovali a nedodržovali pokyny ministerstva kultury.

„I přes některé nedostatky byl tento program přínosem pro zkvalitnění výkonu činností regionálních funkcí knihoven,“ uzavřel prezident Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu na rok 2006 pod číslem 06/14. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Zdeňka Profeldová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/14 - formát PDF


tisk stránky