Zajišťovací fond hospodařil řádně

Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/23
5. 12. 2006


Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při kontrole, jejímž cílem bylo prověřit správu finančních příspěvků zaměstnaneckých pojišťoven a jejich použití. Kontrolováno bylo časové období let 2003 až 2005, v případech věcných souvislostí rovněž roky předcházející a rok následný, kontrolovanou osobou byl Zajišťovací fond.

„Z celkových výsledků vyplynulo, že Zajišťovací fond byl tvořen od doby svého vzniku příspěvky zaměstnaneckých pojišťoven ve výši 0,5 % průměrných ročních výdajů základního fondu. Evidoval finanční prostředky příspěvků odvedené na bankovní účet fondu v zákonem stanovené lhůtě a objemu. Lze konstatovat, že Zajišťovací fond hospodařil řádně se svěřenými finančními prostředky,“ uvedl prezident NKÚ František Dohnal.

Fond sice nevyužil zákonné možnosti investovat peněžní prostředky do státních cenných papírů, cenných papírů se státní zárukou nebo poukázek České národní banky, ale zhodnocoval krátkodobý finanční majetek převodem finančních prostředků z běžného účtu na účty s termínovanými vklady a pořizováním depozitních směnek. Fond použil finanční prostředky pouze k úhradě provozních nákladů, zejména mzdových nákladů smluvní administrativní pracovnice, k úhradě plateb za vedení účetnictví účetní firmě a k úhradě smluvních právních služeb. K úhradě zdravotní péče poskytnuté zdravotnickými zařízeními pojištěncům likvidované zaměstnanecké pojišťovny po dobu existence Zajišťovacího fondu nedošlo.

Od vzniku fondu do 31. 12. 2005 dosáhly příspěvky částky přes 716 milionů korun. Na základě zákona vrátil Zajišťovací fond zaměstnaneckým pojišťovnám uhrazené roční příspěvky za rok 2005 v celkové výši přes 133 milionů korun.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu na rok 2006 pod číslem 06/23. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ JUDr. Jiří Drábek.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/23 - formát PDF


tisk stránky