NKÚ kontroloval hospodaření Kanceláře Veřejného ochránce práv

Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/15
5. 12. 2006


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření Kanceláře Veřejného ochránce práv v letech 2001 až 2005, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. „Zjistili jsme například, že v roce 2001 byly poskytnuty k podpoře neziskové činnosti dary ve výši 487 tisíc korun, přestože to zákon o rozpočtových pravidlech neumožňoval,“ komentoval výsledek kontroly prezident NKÚ František Dohnal.

V účetní závěrce za rok 2005 byla zjištěna celková nesprávnost ve výši přes 4,4 mil. korun. Na ní se podílely nadhodnocení a podhodnocení zůstatků některých položek příslušného výkazu účetní závěrky posuzované podle platných účetních předpisů.

„Vnitřní kontrolní systém Kanceláře Veřejného ochránce práv neplnil své úkoly stanovené zákonem o finanční kontrole. Interní audit nepůsobil jako ujišťovací a konzultační útvar, který má napomáhat ke zdokonalování procesů v účetní jednotce. Neověřoval, zda údaje ve finančních, účetních a jiných výkazech věrně zobrazují majetek, zdroje jeho financování a hospodaření s ním,“ řekl prezident Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu na rok 2006 pod číslem 06/15. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ JUDr. Eliška Kadaňová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Kancelář Veřejného ochránce práv byla zřízena ke dni 22. 6. 2000 nařízením vlády č. 165/2000 Sb., o některých opatřeních k provedení zákona č. 349/1999 Sb., o Veřejném ochránci práv, k plnění úkolů spojených s odborným, organizačním a technickým zabezpečením činnosti Veřejného ochránce práv. Kancelář je správcem samostatné kapitoly státního rozpočtu, je organizační složkou státu a účetní jednotkou.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/15 - formát PDF


tisk stránky