Účetní závěrka Úřadu průmyslového vlastnictví je věrohodná

Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/16
7.12.2006


Uvedl to prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal po jedné z dalších kontrolních akcí. Jejím cílem bylo prověřit správnost výkazů Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV), které byly podkladem pro závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu 344 – Úřad průmyslového vlastnictví za rok 2005.

„Účetní závěrka ÚPV sestavená k 31. 12. 2005 tak byla přes dílčí nedostatky spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu příslušné kapitoly státního rozpočtu,“ doplnil Dohnal.

Všechny zjištěné nesprávnosti u kontrolované osoby byly v závěrečném účtu agregovány v číselných sestavách. Celková nesprávnost však nepřekročila stanovenou hladinu významnosti. Vzhledem k výskytu nesprávností je nezbytné, aby kontrolovaná osoba, Úřad průmyslového vlastnictví, zabezpečila provedení odpovídajících oprav ve svém účetnictví, které by popisované nedostatky odstranily.

„Například vnitřní kontrolní systém ÚPV ovlivňující jeho účetnictví a hospodaření nebyl dostatečně účinný. Přestože činnost kontrolního systému posilovaly některé vlastní kontrolní mechanismy, systém nepracoval v kontrolovaném období tak, aby zabránil vzniku některých zjištěných nesprávností,“ uvedl prezident.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu na rok 2006 pod číslem 06/16. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Jan Vedral.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Úřad průmyslového vlastnictví je ústředním orgánem státní správy České republiky a plní především funkci patentového a známkového úřadu. Jako orgán státní správy je gestorem mezinárodních smluv na ochranu průmyslového vlastnictví, jimiž je Česká republika vázána. Do jeho působnosti spadá i podpora rozvoje a ochrany průmyslového vlastnictví. ÚPV rovněž působí jako specializované informační centrum.


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/16 - formát PDF


tisk stránky