Účetní závěrka MPO nebyla spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu

Tisková zpráva
20. 2. 2007


Účetní závěrka Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) nepodává věrný a poctivý obraz předmětu účetnictví za účetní období roku 2005 v souladu se zákonem o účetnictví a příslušnými předpisy. K tomuto závěru došli kontroloři Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Jejich cílem bylo prověřit správnost výkazů předkládaných jako podklad pro závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu.

Kontrole typu finančního auditu byly podrobeny činnosti, které jsou předmětem účetnictví MPO a které mají vliv na hodnotu testovaných konečných zůstatků v účetní závěrce k 31. 12. 2005, včetně souvisejících skutečností z let předchozích a roku 2006.

„Účetní závěrka sestavená MPO k 31. 12. 2005 nebyla spolehlivým podkladem pro sestavení závěrečného účtu kapitoly státního rozpočtu 322 – Ministerstvo průmyslu a obchodu za rok 2005. V závěrečném účtu byly v číselných sestavách spojovány nesprávnosti v celkové výši přes 1,1 mld. korun. Zároveň jsme zjistili porušení rozpočtové kázně ve výši přesahující 5,2 milionu korun,“ konstatoval prezident NKÚ František Dohnal s tím, že se jednalo o opožděný odvod příjmů do státního rozpočtu získaných z prodeje majetku ministerstva.

„Vzhledem ke zjištěným nesprávnostem je nezbytné, aby MPO zabezpečilo provedení odpovídajících oprav ve svém účetnictví, které by odstranily nedostatky. Největší finanční objem nesprávností spočíval ve špatném účtování návratných finančních výpomocí,“ řekl prezident NKÚ.

Z výsledků kontroly také vyplynulo, že současný stav obecně závazných předpisů, které regulují problematiku vykazování a oceňování majetkových účastí státu v obchodních společnostech, poskytuje nepřijatelný a neúměrný prostor pro různé výklady. „Z tohoto důvodu navrhujeme řešit tuto oblast Ministerstvem financí tak, aby z hlediska uživatelů účetní závěrky bylo jednoznačné, jaké informace mohou dle jednotlivých položek účetní závěrky v oblasti majetkových účastí státu očekávat a jak mají být interpretovány,“ doporučil František Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti Nejvyššího kontrolního úřadu na rok 2006 pod číslem 06/20. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Jan Vedral.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/20 - formát PDF


tisk stránky