NKÚ: Ministerstvo zdravotnictví nekontrolovalo peníze určené na rozvoj fakultních nemocnic

Tisková zpráva o ukončení kontrolní akce č. 06/25
8.3.2007


„Ministerstvo zdravotnictví si jako správce programu neplnilo dobře své povinnosti,“ uvádí ve svém kontrolním závěru Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Cílem jeho kontrolorů bylo tentokrát prověřit poskytování, čerpání a užití finančních prostředků státního rozpočtu určených na program „Podpora rozvoje a obnovy materiálně-technické základny fakultních nemocnic“. Kontroloři se zaměřili na období od ledna 2003 do června 2006, v případě věcných souvislostí i období následující.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zdravotnictví (MZ), FN u sv. Anny v Brně, FN Brno, Hradec Králové, Olomouc, Plzeň, Královské Vinohrady – Praha, FN s poliklinikou Ostrava, FN s poliklinikou Na Bulovce – Praha, Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou - Praha a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

Na realizaci výše uvedeného programu bylo v letech 2003 – 2005 vynaloženo přes 1,1 mld. korun. Kontrole NKÚ bylo podrobeno 81 investičních akcí ve výši přes 979 milionů korun, tj. 86 % všech poskytnutých finančních prostředků.

„Například více jak 50 % uvolněných financí bylo poskytováno až v posledním měsíci příslušného roku, což kontrolovaným fakultním nemocnicím znesnadňovalo jejich využití a ve svém důsledku vedlo i k převodům těchto prostředků do rezervního fondu. Ministerstvo zdravotnictví také podrobilo kontrole pouze 2,67 % poskytnutých finančních prostředků za roky 2003 – 2005. Navíc tuto kontrolu provádělo pouze formálně, neboť nezjistilo závažné porušení při nakládání se státními penězi. Jde o jev, na který kontrolní závěry NKÚ opakovaně upozorňují při kontrolách investičních prostředků poskytovaných prostřednictvím ministerstva zdravotnictví,“ konstatoval prezident NKÚ František Dohnal.

Fakultní nemocnice při nakládání s finančními prostředky, kromě nerespektování některých ustanovení obecně platných právních předpisů, porušily rozpočtovou kázeň v celkové výši přes 9 milionů korun. „Kontrolou jsme zjistili například porušení zákona o zadávání veřejných zakázek a to neprokázáním kvalifikačních předpokladů zhotovitele či neuveřejněním obchodní veřejné soutěže na centrální adrese,“ řekl prezident Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2006 pod číslem 06/25. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ JUDr. Jan Holeček.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/25 - formát PDF


tisk stránky