Ministerstvo financí zvyšuje riziko neefektivního vynakládání prostředků státního rozpočtu

Tisková zpráva
10. 05. 2007


Cílem další z kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit postupy Ministerstva financí (MF) při sestavování rozpočtu a při čerpání vybraných výdajů kapitoly státního rozpočtu Všeobecná pokladní správa (VPS). Kontroloři došli k závěru, že MF neplní jako správce této kapitoly některé základní povinnosti.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 a 2005, v případě věcných souvislostí i období předcházející, kontrolovanou osobou pak Ministerstvo financí.

Kapitola VPS je specifickou kapitolou státního rozpočtu a podle objemu zahrnutých finančních prostředků (s více než 20% celkových výdajů a téměř 60% celkových příjmů) patří mezi jeho nejvýznamnější. „Velká část příjmů a výdajů neodpovídá jednomu ze základních kritérií vymezených pro tuto kapitolu zákonem o rozpočtových pravidlech, neboť prostředky nemají vždy všeobecný charakter a často patří do působnosti správců jiných kapitol. Charakteru této specifické kapitoly neodpovídá ani zahrnutí výdajů na financování programů. Začleněním takových výdajů do kapitoly VPS se snižuje podíl odpovědnosti příslušných správců za svěřené problematiky a zvyšuje se riziko neefektivního vynakládání prostředků státního rozpočtu,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Dodal, že je třeba změnit také přístup, kdy do kapitoly VPS plynou příjmy zajišťované v působnosti jiných správců kapitol. „Nemělo by docházet k různým nesprávným postupům, na které NKÚ již dříve upozorňoval. Například v rámci kontrolní akce č. 03/16 – „Příjmy státního rozpočtu plynoucí z pokut ukládaných, vybíraných a vymáhaných správními orgány“ jsme zjistili, že o některých příjmech neúčtuje nikdo. V kontrolní akci č. 04/19 – „Závěrečný účet kapitoly státního rozpočtu Ministerstvo spravedlnosti“ jsme zase shledali, že soudy vedly účetnictví o příjmech ze soudních poplatků, ale tyto příjmy byly vykazovány v kapitole VPS,“ uvedl Dohnal.

V průběhu roku 2004 i 2005 byl rozpočet kapitoly VPS výrazným způsobem upravován. Celkový počet provedených rozpočtových opatření (více než 1 700 v každém roce, což je průměrně sedm rozpočtových opatření každý pracovní den) svědčí o skutečnosti, že při sestavování rozpočtu nebyly výdaje rozpočtovány zcela spolehlivě. Velké množství změn znevažuje celý rozpočtový proces, snižuje transparentnost a efektivnost použití prostředků státního rozpočtu a ztěžuje, nebo může dokonce znemožnit, kontrolu.

Podle ustanovení zákona o rozpočtových pravidlech je správce kapitoly odpovědný za hospodaření s prostředky státního rozpočtu a jinými peněžními prostředky státu ve své kapitole a soustavně sleduje a vyhodnocuje hospodárnost, efektivnost a účelnost jejich vynakládání.

„MF tuto povinnost v případě prostředků státního rozpočtu zahrnutých do kapitoly VPS neplní. Neplní ani povinnost stanovenou pro správce kapitoly vykazovat údaje o hospodaření s těmito prostředky podle účetních předpisů,“ konstatoval prezident.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2006 pod číslem 06/24. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ JUDr. Eliška Kadaňová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad


Viz též: Podrobná informace z ukončené kontrolní akce č. 06/24 - formát PDF


tisk stránky