Ministerstvo financí předávalo majetek celní správě, aniž znalo jeho hodnotu

Tisková zpráva, 21. 6. 2007


Cílem kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu bylo prověřit hospodaření s majetkem státu a prostředky státního rozpočtu na rozvoj a obnovu materiálně-technické základny celní správy.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 a 2005, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující (do ukončení kontrolní akce). Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo financí (MF) a Generální ředitelství cel (GŘC).

Ministerstvo financí nezměnilo stav, kdy jeho organizační útvar MF-GŘC zveřejňoval samostatně účetní závěrky, přestože účetní jednotkou bylo ministerstvo a přestože mu toto porušení právní úpravy bylo NKÚ již vytýkáno (kontrola č. 99/09 „Hospodaření s prostředky státního rozpočtu a s majetkem státu u Generálního ředitelství cel, celních ředitelství a celních úřadů“).

„Ministerstvo financí například u svého organizačního útvaru MF-GŘC neprovedlo inventarizaci veškerého majetku a závazků. Předávalo tak majetek nově vzniklé organizaci (Generálnímu ředitelství cel), jehož skutečné složení a hodnota mu nebyly známy. K datu zrušení svého organizačního útvaru MF nezabezpečilo, aby byly sníženy limity výdajů k jeho bankovním účtům ve výši přes 124 milionů korun. Ministerstvo také uhradilo téměř 1,5 milionu korun za nákup pozemků, jejichž vlastníkem se stal stát až po více než šesti letech,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

V případě Generálního ředitelství cel shledali kontroloři také pochybení. GŘC neotevřelo ke dni 1. 5. 2004 účetní knihy a nesestavilo zahajovací rozvahu, v některých případech pak postupovalo, jako by nebylo novou organizační složkou státu, resp. účetní jednotkou. Dále neprokázalo skutečný stav majetku a nechalo zlikvidovat bez předchozího projednání likvidační komisí a bez schválení generálním ředitelem majetek v celkové pořizovací ceně přes šest milionů korun.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2006 pod číslem 06/28. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ MVDr. Rudolf Němeček.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky