V implementaci finančních mechanismů EHP a Norska Česká republika nezaostává

Tisková zpráva, 21. 6. 2007


Cílem kontrolorů Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo prověřit hospodaření s finančními prostředky poskytnutými České republice z hlediska dodržování stanovených podmínek účelovosti a efektivnosti jejich užití.

Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 až 2006, v případě věcných souvislostí i období předcházející a období do ukončení kontroly. Kontrolovanou osobou bylo Ministerstvo financí (MF).

V rámci kontroly na Národním kontaktním místě byly zjištěny v některých případech nedostatky v průběhu hodnocení žádostí podaných v rámci Výzvy č. 1. „Nedostatky se týkaly zejména neúplnosti zpráv o výsledcích hodnocení, neúčasti všech členů hodnotících komisí a nerespektování počtu získaných bodů při sestavování pořadí. Předpoklady pro řádné čerpání finančních prostředků však nebyly na základě zjištěných nedostatků v průběhu hodnocení žádostí podaných v rámci Výzvy č. 1 ohroženy,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Podle jeho dalších slov si zvýšené nároky na veřejné rozpočty mohou vyžádat nárůst podílu na spolufinancování (cca 37 %), který je způsoben kurzovými rozdíly. „Na základě porovnání České republiky s ostatními státy přijímajícími finanční prostředky z Finančních mechanismů Evropského hospodářského prostoru a Norska je možno konstatovat, že Česká republika nezaostává v jejich implementaci,“ uvedl Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2006 pod číslem 06/33. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ Ing. Zdeněk Brandt.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky