MŠMT a jeho organizace se dostatečně nezabývají efektivitou výdajů a nedodržují platné předpisy

Tisková zpráva, 28. 6. 2007


Prověřit hospodaření s účelově určenými prostředky státního rozpočtu na program „Rozvoj a obnova materiálně-technické základny systému řízení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy“ bylo cílem další z kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ).

Kontrolovaným obdobím byly roky 2004 až 2006, v případě věcných souvislostí i období předcházející, kontrolovanými osobami pak Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT), Národní ústav odborného vzdělávání v Praze (NÚOV), Státní technická knihovna (knihovna). Na výše uvedený investiční program bylo v letech 2004 až 2006 vynaloženo přes 500 milionů korun, z toho byl kontrolován objem ve výši téměř 200 milionů.

Část kontroly týkající se knihovny navázala na kontrolní akci č. 03/32 „Prostředky státního rozpočtu na činnost Státní technické knihovny“, jejímž kontrolní závěru bylo mj. konstatováno, že usnesení vlády ČR (k Projektu výstavby Národní technické knihovny jako uzlu informační infrastruktury výzkumu a vývoje, vzdělávání a veřejných informačních služeb České republiky, s předpokládanými náklady stavby ve výši 1,5 mld. korun a termínem její realizace v březnu roku 2005.) nebylo naplněno a zahájení výstavby bylo oddalováno. V kontrolním závěru bylo poukázáno na nekoncepčnost přípravy projektu výstavby Národní technické knihovny (NTK), kterou knihovna zahájila již v roce 1999.

„Od roku 2004 byla výstavba nové budovy NTK zařazena do zmíněného programu, aniž by bylo zřejmé, zda finanční prostředky vynaložené v předcházejících letech byly účelně využity a zda nová realizace výstavby na původní účelně navázala. Ze zjištěných skutečností vyplývá, že příprava výstavby nové budovy NTK byla od začátku nekoncepční a neujasněná, což dokládají i časté změny investičních záměrů akce. Důsledkem bylo mj. zvyšování nákladů a prodlužování termínů výstavby. Termín ukončení výstavby stanovený usnesením vlády ČR na červen 2006 nebyl splněn,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal. Dodal, že termín dokončení výstavby byl prodloužen až do roku 2009 a celkové předpokládané náklady na výstavbu vzrostly z původních 1,5 mld. korun na 3,2 mld.

V rámci akce „MŠMT – Pořízení a obnova informačních technologií MŠMT v r. 2006“ byly nakoupeny personální počítače, ale téměř třetina z nich nebyla od svého pořízení v září 2006 k datu ukončení kontroly NKÚ využívána.

V roce 2003 uzavřelo MŠMT kupní smlouvu (v rámci akce „MŠMT, koupě, oprava a úprava objektu Karmelitská 378/17, Praha 1“) na koupi nemovitosti dříve, než byl schválen investiční záměr, vydáno Rozhodnutí o registraci akce v informačním systému ISPROFIN a Rozhodnutí o účasti státního rozpočtu. Dodatečně schválený investiční záměr navíc obsahoval nepravdivé a neúplné informace. Ministerstvo dále provedlo rekonstrukci jednoho z bytů na kanceláře bez souhlasu stavebního úřadu se změnou účelu užívání. „Ministerstvo v kupní smlouvě akceptovalo cenu ve výši přes 27 milionů korun. Ta však byla stanovenou znaleckým posudkem vyhotoveným podle právních předpisů, které v době uzavření kupní smlouvy byly zrušeny,“ uvedl Dohnal.

K datu ukončení kontrolní akce NKÚ neprovedlo žádnou kontrolu finančních prostředků poskytnutých z programu „Rozvoj a obnova materiálně technické základny systému řízení MŠMT“, ačkoliv jeho realizace byla zahájena v roce 2003 a výdej finančních prostředků probíhal od roku 2004.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2006 pod číslem 06/29. Kontrolní akci řídil a kontrolní závěr vypracoval člen NKÚ MVDr. Rudolf Němeček.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky