Ministerstvo zemědělství neúčtovalo pohledávky v souladu se zákonem

Tisková zpráva – 12. září 2007


Cílem další z kontrol Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) bylo posoudit účelnost poskytování finančních prostředků na úhradu nákladů pozemkových úprav a ověřit hospodárnost nakládání s těmito prostředky pozemkovými úřady. Náklady měly být dle zákona hrazeny z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa, ačkoli svým charakterem neodpovídají výdajům, které by podle zákona měly být z této kapitoly hrazeny.

Kontrolovanými osobami byly Ministerstvo zemědělství (MZe) a Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Kontrolovaným obdobím byly roky 2003 až 2006, v případě věcných souvislostí i období předcházející a navazující.

Zpracovány byly dvě koncepce činnosti pozemkových úřadů, ale cíle v počtu zahajovaných pozemkových úprav byly dodrženy pouze v roce 2004. V ostatních letech nebyly dosaženy kvůli nedostatku finančních prostředků ze státního rozpočtu. „V letech 2005 a 2006 byl nedostatek financí ze státního rozpočtu na tento účel řešen převodem prostředků z Pozemkového fondu ČR (PF ČR); v roce 2005 ve výši 200 milionů korun a v roce 2006 ve výši 500 milionů. Zároveň však nebyl v celé výši využit zákonem stanovený limit pro čerpání finančních prostředků PF ČR na pozemkové úpravy, na upřesnění nebo rekonstrukce přídělů,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Zdroje stanovené na roky 2004 až 2006 v rámci OP Zemědělství pro podopatření 2.1.1. pozemkové úpravy ve výši 1 556,5 mil. korun nebudou dočerpány. Úspory vzniklé snížením výdajů na projekty totiž nebyly pozemkovými úřady oznamovány neprodleně, a tak nemohly být do konce roku 2006 využity. Porušení povinnosti oznamovat neprodleně změny výdajů projektu SZIF toleroval.

„Ministerstvo zemědělství nevedlo v letech 2005 a 2006 v účetnictví pohledávky za prostředky EU v rámci OP Zemědělství. K 31. prosinci 2005 činily tyto pohledávky přes 154 milionů korun. Z tohoto důvodu musíme konstatovat, že účetnictví ministerstva bylo nesprávné,“ řekl prezident NKÚ František Dohnal.

Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2006 pod číslem 06/34. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala Mgr. Zdeňka Profeldová.

Radka Burketová
tisková mluvčí
Nejvyšší kontrolní úřad

tisk stránky